Heinrich Landesmann

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Lorm)
Heinrich Landesmann
Heinrich Landesmann
Heinrich Landesmann
Rodné jménoHeinrich Landesmann
Narození9. srpna 1821
Mikulov, Morava
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí3. prosince 1902 (ve věku 81 let)
Brno
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbenížidovský hřbitov v Brně (49°11′32″ s. š., 16°38′34″ v. d.)
PseudonymHieronymus Lorm
DětiErnst Landesmann
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikizdrojů původní texty na Wikizdrojích
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Heinrich Landesmann (9. srpna 1821 Mikulov[1]3. prosince 1902 Brno[2]), známý též pod pseudonymem Hieronymus Lorm, byl rakouský hluchoslepý básník, filosof a bojovný novinář, pocházející z židovské rodiny z Mikulova. Na základě náhlé sluchové ztráty v 15 letech a postupného se zhoršování zraku se stal tvůrcem jednoho ze systémů ruční dotekové abecedy hluchoslepých, tzv. Lormovy abecedy, která se dodnes používá nejen v České republice, ale i v celé řadě dalších zemí.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Hieronymus Lorm

Po vydání díla Perutě a pírka vídeňského básnictví (Wien's Poetische Schwingen und Federn, 1847) a útocích metternichovské cenzury musel opustit Vídeň, emigroval proto do Berlína a začal používat svůj literární pseudonym. V Berlíně pracoval jako novinář a přispěvatel do politických časopisů. Po revoluci v roce 1848 se do Vídně vrátil, v roce 1856 se oženil, v roce 1873 se přestěhoval do Drážďan a v roce 1892 se konečně usadil v Brně, kde žil až do své smrti. Je pohřben na Židovském hřbitově v Brně.

Od šestnácti let, už jako zcela hluchoslepý, začal publikovat básně i prózy v časopisech, vydal jich velké množství. Prvním významným dílem je básnické zpracování faustovské legendy v arabském prostředí, epos Abdul (1843), prvním románem je Učedník roků (Ein Zögling des Jahres, 1848), popisující boj moderního Žida proti předsudkům ze strany ostatních. Napsal také několik dramat, literární kritiky a politické články, byl ale především lyrický básník. Jeho básněmi i prózami prostupuje zvláštní pesimismus, pro který byl ve své době označován za „lyrického Schopenhauera“.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FL, MENŠ. Dr. phil. Heinrich Landesmann [online]. Encyklopedie dějin města Brna, rev. 2013-03-06 [cit. 2013-07-04]. Dostupné online. 
  2. Matriky židovských náboženských obcí v českých krajích, inv. č. 137, sn. 90 [online]. NA [cit. 2022-10-25]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]