Lola Karimovová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lola Karimovová
Velvyslankyně při UNESCO
Úřadující
Ve funkci od:
2008

Narození3. července 1978 (45 let)
Uzbecká SSR Taškent, Uzbecká SSR
RodičeIslom Karimov
PříbuzníGulnora Karimovová (sourozenec)
Alma materUzbecká národní univerzita
Profesediplomatka
Webová stránkawww.lolakarimova.com
CommonsLola Karimova-Tillyaeva
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lola Karimovová (* 3. července 1978) je dcera uzbeckého prezidenta Isloma Karimova a uzbecká velvyslankyně při UNESCO. Je majitelkou několika mezinárodních společností. V souvislosti s jejich vlastnictvím a svojí funkcí bývá kritizována za nepotismus. Svoji hotovost má uloženu ve Švýcarsku. Jejím manželem je Timur Tillyaev, o kterém se spekuluje jako o šéfovi uzbecké mafie.[zdroj?]

Lola Karimovová je zakladatelkou a mecenáškou největších uzbeckých charitativních organizací, především se zaměřením na děti. Na svých oficiálních stránkách má desítky fotografií s dětmi v různých zařízeních po celém Uzbekistánu. Podařilo se jí dokonce navázat spolupráci s UNICEF. Její charitativní akce, kterých se mnohdy účastní známé celebrity, jsou často prezentovány v bulvárních médiích. Karimovová bývá někdy seriózními médii, opozičními skupinami či politickými analytiky kritizována za pokrytectví. Podle kritiků dává příliš malou část svého bohatství na charitu a především pak, že přispívá spíše na projekty, jež jí slouží ke zviditelnění (například vystoupení slavných zpěváků v dětských domovech), než na projekty, které slouží ke zlepšení životní úrovně dětí. Kritizována bývá i za to, že se nevěnuje hlavnímu problému, který v Uzbekistánu ohrožuje děti, což jsou či donedávna byly nucené práce na bavlníkových plantážích, z nichž většina je v soukromých rukou jejího otce, nebo její sestry Gulnory.

Po přesunu její sestry Gulnory do showbyznysu se o Lole spekuluje jako o možné budoucí nástupkyni v úřadu uzbeckého prezidenta. Jako další pravděpodobné jméno je uváděn její manžel Timur Tillyaev.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]