Lokomotiva Duplex

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lokomotiva Duplex
Lokomotiva Duplex
Lokomotiva Duplex
Základní údaje
VýrobceLokomotivfabrik der StEG
ProvozovatelRakouská společnost státní dráhy
Hmotnost a rozměry
Hmotnost ve službě33 400 kg
Adhezní hmotnost13 000 kg
Parametry pohonu
Uspořádání pojezdu2A
Maximální povolená rychlost60 km/h km/h
Přetlak páry7, později 8 bar
Počet válců4
Průměry válců270 mm
Zdvih pístů632 mm
Průměr spřažených dvojkolí2 060 mm
Průměr běhounů1 145 mm
Výhřevná plocha trubek kotle122,6 m²
Plocha roštu1,5 m²
Jak číst infobox Vysvětlivky pojmů v infoboxu.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lokomotiva Duplex byla ojedinělá konstrukce čtyřválcového stroje s protiběžnými písty.[1] Byla postavena v roce 1862 lokomotivkou Společnosti státní dráhy. Byla poslední z řady 12 lokomotiv, ale jako jediná byla vybavena čtyřmi válci.

Konstrukce pohonu byla vyvolána snahou omezit působení nevyvážitelných oscilujících hmot, které způsobují kolébání a vrcení u dvojválcových strojů. Proto byly na každé straně lokomotivy namontovány dva válce nad sebou s klikami svírajícími úhel 180 °, takže písty se pohybovaly proti sobě. Díky tomu se dynamické síly oscilujících hmot navzájem rušily a rotující hmoty už bylo možné vyvážit. Rozvod páry byl řešen jednou šoupátkovou komorou s překříženými kanály.

Duplex měla válce o průměru 107/8', zdvih 247/8' a hnací kola o průměru 18'. Kotel měl rošt o velikosti 15 stop2 a výhřevnou plochu 1,344 stop2. Od konstrukce lokomotivy se očekávalo, že bude spolehlivá, výkonná a dosáhne vysoké rychlosti. I když toto ve službě splňovala ve všech směrech, tyto výhody nebyly zohledněny a k další výrobě těchto lokomotiv nedošlo.

Ačkoliv se konstrukce a vývoj dalších lokomotiv stále přikláněl ke konstrukcím s použitím protizávaží, mělo řešení "duplex" nesporné dynamické výhody.

Těsně po vyrobení byla lokomotiva předvedena na výstavě v Paříži (nebo Londýně – prameny se liší), kde byla zavěšena na řetězech a při simulované jízdě se na nich nepohnula. Jednalo se patrně o první čtyřčitou lokomotivu na světě.

Zrušena byla v roce 1900 po 38 letech provozu na trati Praha - Podmokly (Děčín).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jindřich Bek: Atlas Lokomotiv - historické lokomotivy, str. 94, NADAS Praha 1979

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Development of the locomotive engine, Duplex, page 491/492 [online]. New York D. Van Nostrand [cit. 2009-02-28]. Dostupné online. 

Poznámka[editovat | editovat zdroj]

Nezaměňovat s lokomotivami typu Duplex. Tyto lokomotivy měly dvě samostatně poháněné skupiny hnacích dvojkolí ve společném rámu, tedy bez možnosti vzájemného natočení. Viz en:duplex locomotive.