Lochotín

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o plzeňské místní části. O části vojenského újezdu Hradiště pojednává článek Lochotín (vojenský újezd Hradiště).
Východní pohled na Lochotín z vrchu Chlum

Lochotín je místní část statutárního města Plzně v městském obvodu Plzeň 1 v severních partiích města. Jižní část patří do evidenční části Severní Předměstí v katastrálním území Plzeň, severní část (severně od spojnice mezi křižovatkou ulic Karlovarská/Gerská a Lidická/Mozartova) patří do evidenční části i katastrálního území Bolevec.

Lochotín není definován jako správní, katastrální, statistická ani evidenční územní jednotka. Mapy.cz vymezují Lochotín ulicemi Studentská (ze severu), dále Lidická (z východu) a Karlovarská a Gerská (ze západu).[1] Toto vymezení vychází zřejmě z pojmenování tří základních sídelních jednotek: Starý Lochotín a Sídliště Lochotín-jih (v Severním Předměstí) a Sídliště Lochotín-sever (v Bolevci). Fakticky je však za Lochotín považováno mnohem širší území, zejména včetně Lochotínského parku a navazující plzeňské zoologické a botanické zahrady, které se nacházejí v základní sídelní jednotce Park kultury, západně od tzv. Starého Lochotína. Názvem Lochotín bývá označován rovněž areál fakultní nemocnice, který leží v základní sídelní jednotce Nemocnice Lochotín, jihovýchodně od Starého Lochotína.

Jižní část až po třídu nazvanou Alej Svobody, tedy ZSJ Starý Lochotín, je tvořena nízkou zástavbou,[2] zbylá část pak panelovým sídlištěm, které bylo v letech 19751980 budováno podnikem Pozemní stavby za pomoci tehdy nově zaváděné Zlobinovy metody vyvinuté v Sovětském svazu.[3] Návrh výstavby vytvořili architekti Miloslav Sýkora a Zbyněk Tichý v letech 19721973. V první etapě bylo vystavěno na 5500 bytů, současně však došlo k rozsáhlým demolicím historické zástavby, včetně některých cenných objektů (např. Lochotínské lázně).[4]

Součástí sídliště je mimo jiné i soukromé gymnázium Františka Křižíka. V severovýchodní části Lochotína, při křižovatce ulic Lidická a Studentská, se na náměstí Odboje nachází bolevecká základní škola.

V jižní části Lochotína se rozprostírá vilová čtvrť s několika architektonickými památkami. Patří mezi ně:

V roce 2003 byla oblast vilové zástavby na Lochotíně s několika secesními a funkcionalistickými objekty vyhlášena městskou památkovou zónou.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mapy.cz [online]. Praha: Seznam.cz [cit. 2018-07-18]. Dostupné online. 
  2. Mapy.cz [online]. Praha: Seznam.cz [cit. 2018-07-18]. Dostupné online. 
  3. VAINDL, Ladislav. Plzeňské sídliště Lochotín stavěli sovětskou Zlobinovou metodou. iDNES.cz [online]. 2016-11-27 [cit. 2018-07-18]. Dostupné online. 
  4. JANEČEK, Miloslav. Průvodce Bolevec a okolí. Plzeň: Starý most, 2001. ISBN 80-238-7629-5. 
  5. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2018-07-18]. Identifikátor záznamu 1000118377 : vila Kestřánkova. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  6. Mapy.cz. Mapy.cz [online]. [cit. 2020-03-17]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]