Lloyd Alexander

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lloyd Chudley Alexander
Rodné jménoLloyd Chudley Alexander
Narození30. ledna 1924
Filadelfie, Pensylvánie, USA
Úmrtí17. května 2007 (ve věku 83 let)
Drexel Hill, Pensylvánie
Příčina úmrtírakovina
Povoláníspisovatel
Alma materPařížská univerzita
Upper Darby High School
Žánrfantasy, životopisy, beletrie pro dospělé
Tématafantasy literatura a literatura pro děti a mládež
Významná dílaKroniky Prydainu, Westmark Trilogy
OceněníNewbery Medal (1969): Král králů National Book Award (1971): The Marvelous Misadventures of Sebastian; (1982): Westmark Trilogy
VlivyTolkien, velšská mytologie
PodpisPodpis
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Lloyd Chudley Alexander (30. ledna 192417. května 2007) byl americký autor více než čtyřiceti knih, převážně žánru fantasy. Jeho nejvýznamnějším příspěvkem na poli literatury je v českém vydání dvoudílná fantasy série Kroniky Prydainu (anglicky The Chronicles of Prydain) (v angličnině byla vydávána po částech).

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve Filadelfii. Jeho otec byl makléřem. Jeho rodina byla zasažena Světovou hospodářskou krizí, Alexander přesto kupoval knihy u Armády spásy a tak se seznámil např. se Shakespearem, Dickensem nebo Twainem. V patnácti se rozhodl stát se spisovatelem, jeho rodiče však chtěli, aby pracoval v bance. Tato zkušenost inspirovala jeho první knihu, satiru And Let the Credit Go (1955). Studoval na Upper Darby High School a pak na Haverford College (ačkoli studium po prvním semestru ukončil). Stal se členem americké armády, považoval to za lepší způsob jak získat zkušenosti, než jakoukoli školu. Po válce navštěvoval univerzitu v Paříži, setkal se tam se svou budoucí ženou Janine Denni. Vzali se v roce 1946 a brzy se odstěhovali zpět do Filadelfie. Alexander zemřel v roce 2007 pouhé dva měsíce po smrti své ženy. Je pochován v Drexel Hill.

Spisovatelská činnost[editovat | editovat zdroj]

Alexander psal zpočátku převážně literaturu pro dospělé a překládal. Během té doby napsal i dvě biografie určené pro dětské čtenáře August Bondi a Aaron Lopez. První úspěch slavil Alexander po vydání první dětské knihy Time Cat (1963). Česky vyšla jeho pětidílná série fantasy knih nazvaná Kroniky Prydainu (anglicky The Chronicles of Prydain), která se inspiruje velšskou mytologií. Díly jsou nazvány: Kniha tří zjevení (anglicky The Book of Three, 1964), Černý kotel (anglicky The Black Cauldron, 1965), Hrad Llyr (anglicky The Castle of Llyr, 1966), Taran poutník (anglicky Taran wanderer, 1967) a Král králů (anglicky The High King, 1968). Jejich hlavní postavou je pasáček vepřů Taran a během děje můžeme pozorovat jeho přerod z chlapce v muže. Jeho další důležitou postavou je všude přítomný Gurgi a princ Gwydion, který Taranovi pomáhá v jeho cestách.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]