Ljudevit Selo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lipovec[1]
Ljudevit Selo
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška140 m n. m.
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
ŽupaBjelovarsko-bilogorská
OpčinaDaruvar
Ljudevit Selo
Ljudevit Selo
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel253 (2001)
Etnické složeníChorvati, Češi
Náboženské složeníkatolíci
Správa
Telefonní předvolba+385 043
PSČ43 500 Daruvar
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ljudevit Selo (česky Lipovec) je vesnice v chorvatské Slavonii, administrativně spadající k městu Daruvar, od něhož leží 2 km na západ. Žije zde 253[2] obyvatel v 75[3] domácnostech.

Vesnice je poprvé zmiňována v nájemní smlouvě (Pachtvertrag) ze dne 28. září 1863. Z této smlouvy vychází najevo, že hrabě Julius Janković pronajal část svého pozemku Václavu Vavřincovi, který do Slavonie přišel z Boukovic v Čechách. Za hraběte Jankoviće smlouvu podepsal správce Karel Ditz. Uvedený pozemek byl součástí "pole Lipovec" a patří k dědičnému panství Dolní Daruvar. Hrabě Janković zde 1862 plánoval založit kolonii, ve které chtěl usadit 25-30 rodin a poněvadž ji mínil darovat své choti Luise, byla do katastru zavedena jako "Luisendorf". Čeští přistěhovalci zde káceli lipový les a z dřevěného uhlí zásobovali jedinou sklárnu v této oblasti. Po založení Království Srbů, Chorvatů a Slovinců v roce 1918 byl název vesnice změněn na chorvatské jméno "Ljudevit Selo".

Dnešní obyvatelé však svou vesnici nazývají i nadále Lipovec.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ljudevit Selo na německé Wikipedii.

  1. Článek na portálu jednota.hr
  2. Population by sex and age, by settlements, Census 2001 – Republic of Croatia [online]. Croatian Bureau of Statistics, www.dzs.hr [cit. 2011-01-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Households by family composition and family households by number of members, Census 2001 – Republic of Croatia [online]. Croatian Bureau of Statistics, www.dzs.hr [cit. 2011-01-03]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]