Linie následnictví nizozemského trůnu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nizozemská královská rodina
Nizozemská královská rodina

Princezna Beatrix *

Širší královská rodina
Princezna Irene


Princezna Margriet *
Profesor Pieter van Vollenhoven *


  • Pan Bernardo Guillermo
    Paní Eva Guillermová
  • Pan Nicolás Guillermo
  • Slečna Juliana Guillermová

* člen/ka nizozemského královského rodu

Trůn v Ridderzaalu, ze kterého nizozemský panovník pronáší trůnní řeč v Den prince.

Následnictví nizozemského trůnu probíhá nově od roku 1983 podle rovné primogenitury, tj. následníkem trůnu je prvorozený potomek krále bez ohledu na pohlaví. V letech 1814 až 1887, nemohla na trůn nastoupit žena, pokud žili způsobilí mužští příbuzní. Mužská kognatická primogenitura, tj. trůn dědí nejstarší syn krále popř. vnuk, poté mladší synové či vnuci a pokud nemá syny tak nejstarší dcera a poté mladší dcery, byla přijata v roce 1887, ale byla zrušena, když byla v roce 1983 zavedena absolutní primogenitura. Pokrevní příbuznost byla brána v úvahu od roku 1922, kdy byla změněna ústava, která omezila linii nástupnictví na tři stupně příbuzenství od současného panovníka.[1] V situaci, kdy panovníka vystřídá jeho způsobilá teta nebo strýc, by mohly být osoby dříve z linie následnictví vyloučeny znovu zařazeny do nástupnické linie.

V říjnu 2021 premiér Mark Rutte v dopise parlamentu uvedl, že panovník a následník trůnu si mohou vzít osobu stejného pohlaví, aniž by byli nuceni abdikovat nebo se vzdát svého místa v nástupnické linii.[2]

Současná linie následnictví[editovat | editovat zdroj]

Linie následnictví nizozemského trůnu je následující:

Vilém I.Vilém II.Vilém III.Vilemína I.Juliána I.Beatrixkrál Vilém Alexandr

Níže uvedený seznam obsahuje všechny osoby aktuálně způsobilé nastoupit na trůn (číslované 1 až 8) a potomky princezny Margriet, kteří by byli způsobilí, pokud by se stala královnou.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Succession to the Dutch throne na anglické Wikipedii.

  1. a b Abdication and investiture - Het Koninklijk Huis. web.archive.org [online]. 2015-06-22 [cit. 2022-02-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-06-22. 
  2. REUTERS. Love is love: Gay marriage possible for Dutch monarch. Reuters. 2021-10-12. Dostupné online [cit. 2022-02-11]. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]