Libice nad Doubravou (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Libice nad Doubravou
Základní informace
Slohnovogotika
Výstavbapo r. 1709 (barokní zámek)
Přestavba18621864 (novogotický)
StavebníkVáclav Rudolf Haugvic
Další majiteléHaugvicové,
Boleslavští z Rittersteinu,
Gürtler z Kleebornu
Současný majitelArchatt
Poloha
AdresaZámecká 1, Libice nad Doubravou, ČeskoČesko Česko
UliceZámecká
Souřadnice
Libice nad Doubravou
Libice nad Doubravou
Libice nad Doubravou, Česko
Další informace
Rejstříkové číslo památky18843/6-4997 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Libice nad Doubravou stojí v centru městyse Libice nad Doubravou, v ulici Zámecká, nedaleko náměstí sv. Jiljí. Od roku 1987 je chráněn jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zámek byl vystavěn někdy po roce 1709 v barokním stylu Václavem Rudolfem Haugvicem. Z této doby se dochovaly pouze klenby v přízemí zámku. Tehdy se jednalo patrně o patrovou budovu o půdorysu obdélníka s navazujícími hospodářskými budovami. V letech 1862-1864 k němu nechal Benedikt Boleslavský z Rittersteinu přistavět severní trakt s věžičkou a zároveň prošel novogotickou přestavbou. V následujících letech se zde vystřídala celá řada majitelů, mezi nimi i Karel Gürtler z Kleebornu. Od roku 1925 zámek vlastnil ing. Jaroslav Hostan, kterému byl po revoluci navrácen. Ten jej obratem prodal.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V roce 2008 zámek zakoupila společnost Archatt, která již zrekonstruovala několik objektů, mj. i pivovar v Dalešicích[2]. V roce 2009 se situace okolo zámku ocitla u soudu, neboť jeden z věřitelů jednoho z předchozích majitelů žádal, aby byl zámek tomuto dlužníku navrácen[3]. V roce 2011 se společnost rozhodla provést kompletní rekonstrukci objektu[4]. Ve stejném roce zažádala o dotace u ministerstva kultury (cca 250 000 Kč) a u Kraje Vysočina (cca 230 000 Kč[5])[4]. Sama společnost chtěla do první etapy oprav investovat 2 mil. Kč[4]. V první etapě měla projít kompletní rekonstrukcí střecha a krovy zámecké budovy[4]. K dokončení první etapy rekonstrukce zámku by mělo dojít v roce 2013[6].

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Zámecká ulice, která vede okolo zámku, ústí na silnici II/344 od Chotěboře na Hranice. U zámku začíná žlutě značená turistická stezka taktéž na Hranice a vede okolo něj zelená turistická značka od Libické Lhotky na Suchou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]