Annales regni Francorum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Letopisy království Franků)
Letopisy království Franků
Prameny k roku 814, kdy zemřel Karel Veliký
Prameny k roku 814, kdy zemřel Karel Veliký
Původní názevAnnales regni Francorum
Jazyklatina
Žánrletopisy
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Annales regni Francorum (česky Letopisy království Franků, též označované Annales Francorum) nebo také Annales Laurissenses maiores (česky Větší anály loršské)[1] jsou franské anály popisující období od smrti Karla Martela roku 741 až do krize Ludvíka I. Pobožného v roce 829, zejména činy Karla Velikého.

Autor[editovat | editovat zdroj]

Autorství letopisů není známo, ačkoli německý historik Wilhelm von Giesebrecht tvrdil, že autorem jejich rané sekce dochované v kopii v opatství Lorsch[pozn. 1] byl Arno ze Salcburku (asi 750–821). V minulosti byl za autora části análů pro léta 795-820 (mylně) považován franský opat a životopisec Einhard, proto bývaly též označovány jako Annales qui dicuntur Einhardi (česky Letopisy takřečeného Einharda).[2]

Hloubka znalostí o dvorských záležitostech naznačuje, že anály psaly osoby blízké králi a jejich počáteční neochota komentovat franské porážky prozrazuje, že by mohly být oficiálním dílem karolínské propagandy. Ačkoli informace v letopisech jsou silně ovlivněny autorským záměrem ve prospěch Franků, jsou anály zásadním zdrojem informací z období vlády Karla Velikého.

Pokračování[editovat | editovat zdroj]

Jejich pokračováním byly:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Zde uchovávaný nejstarší rukopis análů je dnes považován za ztracený[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Royal Frankish Annals na anglické Wikipedii a Letopisy kráľovstva Frankov na slovenské Wikipedii.

  1. Turek 1963, s. 9.
  2. a b Měřínský 2002, s. 503, IV.2.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MĚŘÍNSKÝ, Zdeněk. České země od příchodu Slovanů po Velkou Moravu. Svazek I. Praha: Libri, 2002. 564 s. (Dějiny českých zemí). ISBN 80-7277-104-3. Kapitola Války s Avary na přelomu 8. a 9. století. 
  • TUREK, Rudolf. Čechy na úsvitě dějin. Praha: Academia, 1963. 335 s. ISBN 80-200-0709-1. Kapitola Pohledy vypravěčů. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]