Letiště Podgorica

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Letiště Golubovci)
Mezinárodní letiště Podgorica – Golubovci
Међународни аеродром Подгорица - Гoлубoвци
Terminál 1 po rekonstrukci
Terminál 1 po rekonstrukci
Základní informace
StátČerná HoraČerná Hora Černá Hora
Nejbližší městoPodgorica (11 km)
Typ letištěmezinárodní veřejné civilní / vojenské
ProvozovatelAerodromi Crne Gore
Otevření1961
Kód letiště ICAOLYPG
Kód letiště IATATGD
Souřadnice
Map
Nadmořská výška141 ft / 43 m
Statistika (2010)
Cestujících651 478
Pohybů29 286
Vzletové a přistávací dráhy
  • 18/36 – beton, 2500×45 m
Odkazy
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mezinárodní letiště Podgorica – Golubovci (černohorsky Међународни аеродром Подгорица - Гoлубoвци, Međunarodni aerodrom Podgorica - Golubovci) je hlavní a největší mezinárodní letiště v Černé Hoře, nacházející se 12 km jižně od centra hlavního města Podgorice v obci Golubovci.

Mezinárodní ICAO kód letiště je LYPG, kód IATA je stále TGD, protože Podgorica byla v letech 19461992 pojmenována Titograd.

Je to jedno ze dvou letišť v oblasti Podgorici (druhé, Letiště Ćemovsko polje, přežilo bombardování za druhé světové války a nyní je centrálním letištěm parašutistických a kaskadérských společností v okolí).

Slogan tohoto letiště je Letiště Podgorica – srdce Černé Hory.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Letiště bylo postaveno v roce 1961 ve vesnici Golubovci, jižně od Podgorice v údolí Zeta. Původně sloužilo jako vojenské letiště pro jugoslávskou armádu, později zde byl zaveden i civilní provoz. Spolu s tivatským letištěm bylo ve vlastnictví Jat Airways, dokud obě letiště v roce 2003 neodkoupila Vláda Republiky Černá Hora. Letiště bylo častým terčem Bombardování NATO 1999, ovšem žádné velké škody neutrpělo.

V roce 2006, po vyhlášení nezávislosti, proběhla na letišti rozsáhlá rekonstrukce. Byla rozšířena celková plocha letiště, zrenovován systém pojezdových drah, zpevněna a rozšířena vzletová a přistávací dráha a modernizováno osvětlení letištní plochy a světelné navádění na letiště. Nově vznikl také VIP terminál. V roce 2008 proběhla stavba nového mezinárodního terminálu pro cestující. Rozpočet na rekonstrukci přesáhl 4 miliony EUR. V rámci této rekonstrukce byla rozšířena i stojánka, která je schopna pojmout 6 letadel místo předchozích 3 a plánuje se další rozšíření až na 8 letadel. Dalším bodem rekonstrukce bylo i přizpůsobení letiště k přijímání obřích dopravních i transportních letounů, jako jsou Iljušin Il-86, Airbus A380, Boeing 747 Jumbo Jet nebo Antonov An-225.

Vojenské využití[editovat | editovat zdroj]

Podgorické mezinárodní letiště je sice veřejným letiště, ale sdílí vzletovou a přistávací dráhu s nedalekou leteckou základnou.

Součástí tohoto leteckého komplexu byla i ranvej 08/26, která se nachází u kopce Šipčanik. Ranvej je pouze 15 metrů široká a není uzpůsobena přijímat civilní letadla. Pod kopcem Šipčanik se nacházel podzemní úkryt pro vojenská letadla a další nejmodernější vybavení celé letecké základny. Proto se Šipčanik stával v roce 1999 častým terčem bombardování NATO a byl velmi poškozen. Nedávno tento podzemní úkryt zakoupila společnost Plantaže, která má kolem letiště své vinice, a udělala z něj sklad vína. Dráha 08/26 se v současnosti nevyužívá a není jasné, k jakým účelům bude používána.

Po osamostatnění Černé Hory vznikla nová Armáda Černé Hory, která vydala usnesení, že kvůli vysokým nákladům na údržbu nebude používat všechny vojenské letouny z letecké základny. Vzdušné síly ARČH v současnosti používají celkem 27 letounů. Všechny tyto letouny stále sídlí na Podgorické letecké základně. O osudu zbývajících nepoužívaných letounů není zatím rozhodnuto.

Charakter letiště[editovat | editovat zdroj]

Podgorické mezinárodní letiště zajišťuje spojení jak s místními, tak i se zahraničními letišti. Má jednu vzletovou a přistávací dráhu, která nese označení 18/36 a její rozměry jsou 2500×45 metrů. Dráha je situována ve směru sever - jih. Vzhledem k Dinárským horám severně od Podgorice přijímá letiště letouny z jižní strany. Vzlety jsou povolené z obou stran, ale severní přistání se povoluje pouze za velmi dobré viditelnosti.

Je to moderní letiště se dvěma terminály (T1 – nový / odletový, T2 – starý / odletový a příletový), velkým parkovištěm a spoustou obchodů. Je zde 12 odbavovacích stolků, dětský koutek, restaurace, banky, konferenční sál, salónky leteckých společností, půjčovna aut a další obchody (Costa Coffee, Duty-free shop, CNB,...). Terminál T1 je architektonicky moderní budova ze skla a hliníku a obsluhuje většinu pravidelných letů, starý terminál T2 je využíván spíše pro společnosti s menší letovou frekvencí a je spojen s VIP terminálem.

V roce 2009 prošlo letištěm 601 712 cestujících, což znamená navýšení o zhruba 100 000 oproti předchozímu roku. V roce 2007 jej Mezinárodní rada letišť (ACI) ocenila jako nejlepší letiště pod 1 milion cestujících.

Letiště zpracovává vnitrostátní i mezinárodní lety. Jelikož jsou dvě hlavní černohorská letiště od sebe vzdálena pouze 80 km, padlo rozhodnutí o zrušení pravidelných vnitrostátních letů, které jsou nyní převedeny na lety charterové.

Díky vybudování mezinárodního letiště se Podgorica stala jedním z nejdůležitějších dopravních uzlů v oblasti.

Aerolinie a destinace[editovat | editovat zdroj]

Letiště je obsluhováno následujícími aerolinkami a dopravci (aktualizováno 25. března 2024):[1][2]

Pravidelné linky[editovat | editovat zdroj]

Letecká společnost Destinace
Řecko Aegean Airlines ŘeckoŘecko Řecko Athény
Černá Hora Air Montenegro ČeskoČesko Česko Sezónně: Ostrava[3]
DánskoDánsko Dánsko Sezónně: Kodaň
FrancieFrancie Francie Sezónně: Lyon · Nantes · Paříž–Charles de Gaulle
ItálieItálie Itálie Řím–Fiumicino[4]
NěmeckoNěmecko Německo Sezónně: Mnichov[3] · Frankfurt
SlovenskoSlovensko Slovensko Sezónně: Bratislava
SlovinskoSlovinsko Slovinsko Lublaň
SrbskoSrbsko Srbsko Bělehrad
ŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko Sezónně: Curych
TureckoTurecko Turecko Istanbul
Srbsko Air Serbia SrbskoSrbsko Srbsko Bělehrad
Rakousko Austrian Airlines RakouskoRakousko Rakousko Vídeň
Saúdská Arábie Flynas Saúdská ArábieSaúdská Arábie Saúdská Arábie Sezónně: Rijád
Polsko LOT PolskoPolsko Polsko Varšava–Chopin | sezónní charter: Radom[5]
Turecko Pegasus Airlines TureckoTurecko Turecko Ankara · Istanbul–Sabiha Gökçen · Izmir
Irsko Ryanair BelgieBelgie Belgie Sezónně: Brusel–Charleroi
ChorvatskoChorvatsko Chorvatsko Sezónně: Záhřeb
NěmeckoNěmecko Německo Sezónně: Berlín
Spojené královstvíSpojené království Spojené království Sezónně: Londýn–Stansted · Manchester
Česko Smartwings PolskoPolsko Polsko Sezónní chartery: Gdaňsk · Katovice
Francie Transavia France FrancieFrancie Francie Sezónně: Paříž–Orly
Turecko Tailwind Airlines TureckoTurecko Turecko Sezónní charter: Istanbul
Turecko Turkish Airlines TureckoTurecko Turecko Istanbul
Maďarsko Wizz Air MaďarskoMaďarsko Maďarsko Budapešť
NěmeckoNěmecko Německo Dortmund · Memmingen
PolskoPolsko Polsko Sezónně: Katovice · Varšava–Chopin
ItálieItálie Itálie Milán-Malpensa
RakouskoRakousko Rakousko Sezónně: Vídeň
Spojené královstvíSpojené království Spojené království Sezónně: Londýn–Gatwick

Cargo linky[editovat | editovat zdroj]

Letecká společnost Destinace
DHL Bergamo, Brusel-Zaventem, Frankfurt nad Mohanem, Kodaň-Kastrup, Londýn-Heathrow, Madrid

Doprava na letiště[editovat | editovat zdroj]

Podgorické letiště je přes krátkou objížďku přístupné z evropské silnice E65, která spojuje švédské Malmö a řeckou Chaniu. Cesta z centra města na letiště netrvá většinou déle než 15 minut, s výjimkou letních měsíců, kdy je na silnici hustší provoz (díky turistům mířícím k Jaderskému moři).

V současnosti je ve výstavbě nová čtyřproudová dálnice v rámci obchvatu města Golubovci, z níž má být výjezd i k letišti.

Díky výstavbě tunelu Sozina se cesta k letišti z Baru (největšího přístavu v Černé Hoře) zkrátila na 40 km. Letiště je tak blíže nejen obyvatelům Baru, ale i ostatním z jižního pobřeží státu.

Dopravu do města zapříčiňují kyvadlové a linkové autobusy nebo taxi služby.

Vážné nehody[editovat | editovat zdroj]

  • 25. ledna 2005 v noci na letišti přistávalo letadlo Fokker 100 společnosti Montenegro Airlines (let YU-AOM). Po přistání v zasněžených podmínkách se podvozek letounu na ranveji – 700 metrů před odbočením na pojezdovou dráhu – zlomil. Dva cestující, pilot a druhý pilot byli lehce zraněni. Aerolinie byly po incidentu žalovány cestujícími – jako jediná letecká společnost totiž provozovaly lety do Podgorice i v nočních hodinách; ostatní společnosti noční lety odvolaly kvůli nemodernímu vybavení letiště. V roce 2006 bylo letiště zmodernizováno.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Lety z Podgorica (TGD) – FlightConnections. www.flightconnections.com [online]. 2024-03-25 [cit. 2024-03-24]. Dostupné online. 
  2. Seasonal flights from Podgorica Airport. Aerodromi Crne Gore [online]. [cit. 2024-03-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b Air Montenegro NS24 Network Expansion. AeroRoutes [online]. [cit. 2024-03-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Air Montenegro Adds Rome Service From Dec 2023. AeroRoutes [online]. [cit. 2024-03-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. LINK, Get; FACEBOOK; TWITTER. LOT Polish Airlines: Warsaw Radom - Podgorica [online]. [cit. 2024-03-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]