Let It Be (píseň)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Let It Be
Singl od The Beatles
Z albaLet It Be
Strana B"You Know My Name (Look Up the Number)"
Vydáno6. března 1970
NahránoApple Studio
31. ledna 1969
EMI Studios
30. dubna 1969
4. ledna 1970
Formát7"
ŽánrRock, pop, soft rock
Délka3:50 (singl), 4:03 (album)
VydavatelstvíApple
ProducentGeorge Martin (singl), Phil Spector (album)
AutorLennon–McCartney
Singly The Beatles chronologicky
"Something" / "Come Together"
(1969)
"Let It Be"
(1970)
"Yesterday"
(1976)

Let It Be“ (Nech to být) je píseň skupiny The Beatles, kterou složili John Lennon a Paul McCartney v roce 1970, píseň poté zpíval pouze McCartney. Byla to také poslední píseň předtím, než Paul McCartney ohlásil odchod z kapely.

Píseň sklidila velké úspěchy, Let It Be vyhrálo Academy Awards v roce 1971, vyhrálo Grammy Award a mnohá další ocenění. Také se umístilo na prvním místě žebříčku v americké hitparádě a paradoxně na druhém místě v anglické hitparádě.

Lennon McCartneyho píseň nepokrytě kritizoval, vadil mu její katolicistický námět. Když ji McCartney poprvé hrál spoluhráčům, Lennon se zeptal, zda se mají během kytarového sóla hihňat… Při produkci alba se pak zasadil o to, aby bylo Let It Be zařazeno před skladbu "Maggie May", "hymnu prostitutek" a zároveň na závěr předcházející písně "Dig It" namluvil dětským hlasem slova "Hark, the angels comes." ("Slyšte slyšte, andělé přicházejí."), což naráží na náboženský podtext skladby. Později se Lennon vyjádřil takto: "Ta píseň neměla vůbec nic společného s Beatles, mohli to být klidně Wings (pozdější skupina Paula McCartneyho)..."

Mimo jiné z této skladby také vycházela konspirační teorie o smrti Paula McCartneyho. Pokud podle příznivců teorie slova v refrénu ("Let it be, let it be, let it be, let it be") přehrajete pozpátku, uslyšíte slova "He's been dead, he's been dead, he's been dead, he's been dead" ("Je mrtvý, je mrtvý, je mrtvý, je mrtvý"). Paul McCartney to však rozhodně popřel.

Námět[editovat | editovat zdroj]

Nápad na vytvoření písně dostal Paul McCartney poté, co měl prý sen o své matce, která v jeho čtrnácti letech tragicky zemřela na rakovinu. Proto také v písni použil slova "Mother Mary", tak se jeho matka jmenovala.

Nástroje[editovat | editovat zdroj]

České coververze[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]