Leptodirus hochenwartii

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Leptodirus)
Jak číst taxoboxLeptodirus hochenwartii
alternativní popis obrázku chybí
Leptodirus hochenwartii
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádbrouci (Coleoptera)
Čeleďlanýžovníkovití (Leiodidae)
RodLeptodirus
Binomické jméno
Leptodirus hochenwartii
Schmidt, 1832
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Leptodirus hochenwartii je jeskynní brouk z čeledi Leiodidae a jediný druh v rodu Leptodirus. Je pravým troglobitem, přizpůsobeným životu v podzemí a neschopným přežít mimo své přirozené prostředí. Brouk žije převážně ve větších jeskyních, ve kterých teplota nepřekračuje 12 °C.[1] Jeho charakteristickými rysy jsou úzký hrudník, prodloužené nohy a tykadla, absence pigmentu a úplně zakrnělé oči. Avšak možná nejnápadnějším rysem jsou klenuté krovky, které mu dodávají kulovitý vzhled.

Objev[editovat | editovat zdroj]

Leptodirus hochenwarti, vůbec první známý druh z tribu Leptoderini, byl objeven roku 1831 Lukou Čečem, pomocným osvětlovačem, ve slovinské jeskyni Postojna.[2][3] Jednalo se o převratný objev, neboť do té doby se považovalo za nemožné, aby hmyz žil v jeskyních. Nalezený exemplář byl darován hraběti Franku Hochenwartovi, který je ke studiu předložil Ferdinandu Schmidtovi. Ten je pak v roce 1832 zatřídil jako nový rod (Leptodirus) a druh (L. hochenwarti).[4] Schmidt pak pokračoval ve výzkumu v oblasti u jeskyně Postojna sám, a objevil řadu dalších druhů. Jeho překvapující objevy vzbudily zájem biologů po celém světě a došlo k vytvoření nového odvětví biologie, které bylo později nazváno speleobiologie.[3][5]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

L. hochenwartii je endemický v západních Dinárských horách. V současnosti je rozpoznáváno šest poddruhů.[1]

  • L. hochenwartii hochenwartii Schmidt, 1832
  • L. hochenwartii reticulatus J. Müller, 1906
  • L. hochenwartii schmidti Motschoulsky, 1856
  • L. hochenwartii croaticus Pretner, 1955
  • L. hochenwartii velebiticus Pretner, 1970
  • L. hochenwartii pretneri Müller, 1926

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Vrezec A. et al. (2007) Monitoring populacij izbranih ciljnih vrst hroščev (končno poročilo) Archivováno 16. 9. 2017 na Wayback Machine. (Monitoring of selected populations of target beetle species). Natura 2000 report.
  2. Vrezec A. et al. (2007) Monitoring populacij izbranih ciljnih vrst hroščev (končno poročilo) Archivováno 16. 9. 2017 na Wayback Machine. (Monitoring of selected populations of target beetle species). Natura 2000 report. (slovinsky)
  3. a b "Narrow-necked" blind cave beetle Archivováno 8. 1. 2014 na Wayback Machine.. Slovenian museum of natural history. Accessed 2009-03-16.
  4. Schmidt F. "Beitrag zu Krein's Fauna". Illyrisches Blatt nr. 3, 21 January 1832. Digitized version at the Digital library of Slovenia Archivováno 16. 9. 2017 na Wayback Machine.. (německy)
  5. POLAK, Slavko. Importance of discovery of the first cave beetle Leptodirus hochenwartii Schmidt, 1832. Endins: publicació d'espeleologia. 2009, čís. 28. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]