Leopold Kupelwieser

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Leopold Kupelwieser
Autoportrét (asi 1813)
Autoportrét (asi 1813)
Narození17. října 1796
Markt Piesting
Habsburská monarchieHabsburská monarchie Habsburská monarchie
Úmrtí17. listopadu 1862 (66 let)
Vídeň
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Místo pohřbeníGrinzinger Friedhof
Alma materAkademie výtvarných umění ve Vídni
Akademické gymnázium
Povolánímalíř
Manžel(ka)Johanna Kupelwieser
DětiPaul Kupelwieser
PříbuzníJosef Kupelwieser (sourozenec)
Oceněnírytířský kříž Řádu Františka Josefa
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Leopold Kupelwieser (17. října 1796 Markt Piesting, 17. listopadu 1862 Vídeň) byl rakouský malíř figurálních obrazů, portrétista a ilustrátor v období od klasicismu, přes romantismus až po historismus.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Portrét císaře Františka I., 1830
Tři mudrci na cestě do Betléma

Narodil se v rodině Johanna Baptisty Georga Kiliana Kupelwiesera (1760–1813), spolumajitele továrny na kovové nádobí. Jeho talent v dětství rozpoznal a podporoval sochař Franz Anton von Zauner. Navštěvoval Akademické gymnasium, a v roce 1809, tedy ve dvanácti letech, začal studovat na Akademii výtvarných umění ve Vídni, kde zůstal až do roku 1823. Jeho profesory byli Johann Baptista Lampi, F. Caucig a J. Redl. Následoval studijní pobyt v Římě, kde se v roce 1824 dostal pod vliv Fridricha Overbecka a hnutí německých nazarénů. Jeho mecenášem byl ruský šlechtic Alexej Sergejevič Berezin, po jehož smrti se vrátil do Vídně a živil se především jako ilustrátor a malíř portrétů, výjimečně maloval vývěsní štíty obchodů a v závěrečném období tvorby pouze oltářní obrazy a fresky.

Jeho bratr byl divadelní režisér Josef Kupelwieser, který napsal libreto k opeře Fierrabras Franze Schuberta. Oba bratři náleželi ke spolku Schubertových přátel, zvaném „Schubertianové“. Léto trávili na zámku Atzenbrugg, západně od Vídně. V roce 1826 se Leopold oženil s Marií Johannou Augustinou Lutzovou.

V roce 1837 byl Kupelwieser jmenován profesorem historické malby na Akademii ve Vídni.[1] Jedním z jeho žáků zde byl také sochař Franz Pönninger.[2]

V roce 1850 byl vyznamenán Rytířským křížem Řádu Františka Josefa I. Jeho pozdější dílo byly zásadně oltářní obrazy a fresky. Kromě Vídně, Klosterneuburgu a Retze maloval oltářní obrazy také pro Jindřichův Hradec (sv. Jan Nepomucký, 1827), pro Pécs, Kalocsu či Kodaň. V šedesáti letech onemocněl vlivem chladu a vlhka při malování fresek na mokrou omítku a s tvorbou skončil.[1]

K vrcholům jeho portrétní tvorby patří reprezentativní portrét císaře Františka I. v korunovačním plášti a s korunovačními insigniemi, z roku 1830, nyní ve Vojenském historickém muzeu ve Vídni .

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Neue deutsche Biographie 13, 1982 dostupné online
  2. heslo Pönninger, Franz, in: Biographisches Lexikon des Kaisertums Österreich (1872), svazek 23 [online]. Příprava vydání Constantin Wurzbach. 1872 [cit. 2023-06-16]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Leopold Kupelwieser na Wikimedia Commons
  • Constantin von Wurzbach: Kupelwieser, Leopold. In: Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich, Vol. 13 (1865), s.392–396