Leonard Stöckel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Leonard Stöckel
Narození1510
Bardejov
Úmrtí7. června 1560
Bardejov
Povoláníslovenský humanistický spisovatel, teolog, učitel
StátUherskoUhersko Uhersko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Leonard Stöckel (1510 Bardejov7. června 1560 Bardejov) byl slovenský humanistický spisovatel a teolog, rektor bardejovské městské školy.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z rodiny bardejovského kováře a rychtáře. Studoval v Košicích, Vratislavi a od roku 1530 na univerzitě ve Wittenbergu pod vedením představitelů německé reformace Martina Luthera a Philippa Melanchtona. Zejména pod jejich vlivem se formovala jeho věrouka a kulturní a vzdělanostní úroveň.

Po letech působení ve funkci rektora školy v Eislebenu (v r. 1534–1539) se vrátil do rodného města, kde převzal vedení latinské městské školy (kromě ročního pobytu v Kežmarku v r. 1555–1556 stál v jejím čele až do své smrti), která pod jeho vedením dosáhla vynikající úrovně. O její skvělé pověsti svědčí fakt, že na ní studovali i synové z významných šlechtických rodin.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Leonard Stöckel je autor několika učebnic (mj. Spisu Leges scholae Bartfensis z roku 1540, nejstarší pedagogické písemné památky na Slovensku, která obsahovala pokyny na organizaci mimotřídní práce žáků, návody na osvojení si učiva ale i nařízení týkající se povinností žáků a disciplinární pokyny) a také německy psaného školního dramatu Historia von Susanna (Příběh o Zuzaně), vydaného v roce 1559 ve Wittenbergu. V oblasti teologie patřil k hlavním šiřitelům reformního učení v severních oblastech Horních Uher a napsal několik významných prací na ochranu protestantismu. Zvláštní význam mají jeho Poznámky k obecným zásadám křesťanské nauky Filipa Melanchtona (vydané v Basileji v roce 1560) a vyznání víry Confessio Pentapolitana, kterým se sdružení pěti hornouherských míst Pentapolitany v roce 1549 přihlásilo k protestantismu.

Pamětní deska na Radničním námestí v Bardejově

Leonard Stöckel má velkou zásluhu na pozdvihnutí kulturního, duchovního a uměleckého života v Bardejově v první polovině 16. století.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Leonard Stöckel na slovenské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • A. Frick, Bardejov, kulturní památky, Východoslovenské vydavatelství, Košice, 1976
  • Kol. autorů, Encyklopédia Slovenska, Věda, Bratislava, 1981
  • Kol. autorů, Slovensko - Kultura, Obzor, Bratislava, 1979
  • M. Šibalová: Homiletická tvorba Leonarda Stöckela. In: 500 rokov reformácie na Slovensku. Praha 2020, s. 275-291.