Léonard Misonne

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Leonard Misonne)
Léonard Misonne
Narození1. července 1870
Gilly
Úmrtí14. září 1943 (ve věku 73 let)
Gilly
Alma materKatolická univerzita v Lovani
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Léonard Misonne (1. července 1870 Gilly, Charleroi, Belgie14. září 1943) byl belgický piktorialistický fotograf na přelomu století inklinující k avantgardním kruhům umělecké fotografie. Věnoval se především vizuálním výtvarným efektům světla a vystihnutí nálady a atmosféry. Pro vizualizaci svých nápadů používal převážně fotografické ušlechtilé tisky, zejména bromolejotisk. Za svůj sklon k impresionistické neostrosti si později vysloužil označení „Corot ve fotografii“. Spolu s Gustavem Marissiauxem jsou považováni za nejvýznamnější belgické umělecké fotografy své doby. Pro tisk svých fotografií používal uhlotiskovou techniku Théodore-Henriho Fressona.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Byl nejmladším ze sedmi dětí právníka Louis Misonneho a jeho manželky Adèle Pirmezové.

Vystudoval inženýrské studium na Katolické univerzitě v Lovani a zakončil zkouškami s vyznamenáním. Své vystudované profesi se ale nikdy nevěnoval a raději se věnoval malbě, hře na klavír a hlavně fotografii.

Už jako student v Lovani v roce 1891 byl Misonne vášnivým amatérským fotografem, od roku 1896 se věnoval, jako finančně nezávisly, krajinářské fotografii.

Absolvoval dlouhé cesty do Francie, Anglie, Německa a Švýcarska. Nasnímal celou řadu fotografií belgického pobřeží, nebo z Holandska, z belgických měst Gent a Antwerp, a z bezprostřední blízkosti svého bydliště.

Trpěl těžkým astmatem, na které 14. září roku 1943 zemřel.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]