Lemurovití denní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Lemuridae)
Jak číst taxoboxLemurovití denní
alternativní popis obrázku chybí
Lemur korunkatý (Eulemur coronatus), samec
Vědecká klasifikace
Doménaeukaryota (Eukaryota)
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)
Nadřádplacentálové (Placentalia)
Řádprimáti (Primates)
PodřádStrepsirhini
InfrařádLemuři (Lemuriformes)
NadčeleďLemurové (Lemuroidea)
Čeleďlemurovití denní
Gray, 1821
Rody
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Do čeledi Lemurovití denní (Lemuridae) náleží asi 20 druhů nejprimitivnějších primátů. Patří mezi nejznámější endemické druhy a vyskytují se pouze na Komorských ostrovech a Madagaskaru.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jsou to středně velcí stromoví primáti, dorůstající 32 až 56 cm na délku vyjma ocasu, a dosahující hmotnosti max. 6 kg. Mají dlouhé, osrstěné ocasy a dlouhou a hebkou srst odlišného zbarvení. Zadní končetiny mají mírně delší než přední, což jim umožňuje dobře skákat. Většina druhů vyniká mrštností a obratností. Mají výborně vyvinutý čich a binokulární vidění. Na rozdíl od lemurovitých nočních postrádají téměř všichni zástupci této čeledi až na lemura katu tapetum lucidum, zvláštní vrstvu v očích, která umožňuje noční vidění. Jsou to všežravci, ale upřednostňují rostlinnou potravu, zvláště pak listy, semena a různé plody.

Samice rodí jedno až dvě mláďata po 120 až 140 denní březosti. Přesná doba březosti se však liší podle druhů. Jsou to společenská zvířata žijící ve skupinách tvořených u některých druhů i více než 40 jedinců. U některých zástupců, např. u již výše zmiňovaného lemura katy, jsou skupiny dlouhodobé s přísnou hierarchií. Přesným protikladem jsou skupiny, které tvoří např. lemur bělohlavý a jejichž členové často přecházejí z jedné skupiny do druhé.

Klasifikace[editovat | editovat zdroj]

Prohlubováním a zpřesňováním poznatků dochází ke změnám v taxonomii, postupně se vyvíjí řazení jednotlivých skupin zvířat do rodů, druhů nebo poddruhů. Obdobná situace je i při zatřiďování do vyšších taxonů.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Lemuři všeobecně nejsou na Madagaskaru mnoho loveni, místní obyvatelé jsou pověrčiví a mají z nich obavy. Jsou však ze svých území vytlačování devastaci přírodních podmínek, kdy velkou rychlostí pokračuje odlesňování z důvodů rozšiřování zemědělství, těžby dřeva, výroby dřevěného uhlí a stavění silnic.

Podle IUCN jsou považováni:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lemuridae na anglické Wikipedii.

  1. Archivovaná kopie. www.iucnredlist.org [online]. [cit. 2010-03-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-08-18. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • DOBRORUKA, Luděk. Zvířata celého světa. Svazek 5. [s.l.]: Státní zemědělské nakladatelství, 1979. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]