Legionelóza

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
legionelóza
Minimální inkubační doba2 d
Maximální inkubační doba16 d
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Legionella pneumophila v elektronovém mikroskopu
Růst kulovitých kolonií legionelly na agaru Petriho misky pro vyšší kontrast v UV záření

Legionelóza neboli legionářská nemoc je akutní horečnaté onemocnění vyvolané gramnegativními bakteriemi rodu Legionella, nejčastěji bakterií Legionella pneumophila, které postihuje především dýchací cesty. Nejzávažnějším a zároveň nejčastějším projevem je zápal plic („legionářská nemoc“). Dalšími projevy infekce může být lehké chřipkové onemocnění s bolestmi hlavy a svalů bez postižení plic („pontiacká horečka“).

Legionely se běžně vyskytují ve vodě a v půdě. Přenáší se klimatizací, vzduchotechnikou, zvlhčovači, nebulizátory, vodovodními sítěmi,[1] ale i vodotrysky apod. K nákaze dochází především inhalací kontaminovaného aerosolu. Přenos z člověka na člověka nebyl prokázán.

Onemocnění bylo poprvé popsáno u členů Americké legie (odtud název), kteří se sjeli na třídenní konvent do filadelfského hotelu Bellevue-Stratford v červenci 1976. Bakterie byla následně prokázána v lednu 1977. K jejímu pomnožení došlo v okruhu chladicí vody ventilačního systému hotelu,[2] jehož prostřednictvím se rozšířila po budově.[3] Retrospektivní výzkumy později zjistily případy legionářské nemoci již v roce 1943.

Od roku 1990 výskyt nemoci v ČR i EU roste.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Legionnaires' disease. www.nhs.uk [online]. [cit. 2023-11-11]. Dostupné online. 
  2. Spread by airborne droplets? Legionnaire's disease linked to water. Globe and Mail from New York Times Service. S. 10. Dostupné online [cit. January 18, 2014]. 
  3. Ronald Kotulak. Legionnaires` Disease Less Mysterious, Still Deadly. Chicago Tribune. S. 3. Dostupné online [cit. January 18, 2014]. 
  4. Surveillance legionelóz ČR, EU. healthgis.tul.cz [online]. [cit. 2023-11-11]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]