Lauryn Hill

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lauryn Hill
Lauryn Hill (2012)
Lauryn Hill (2012)
Základní informace
Rodné jménoLauryn Noelle Hill
PřezdívkaL-Boogie
Narození26. května 1975 (48 let)
PůvodUSA East Orange, New Jersey, USA
ŽánryHip hop, soul, neo-soul, R&B, reggae
Aktivní roky1993 – současnost
VydavateléColumbia, Ruffhouse
Příbuzná témataThe Fugees
OceněníCena Grammy pro nejlepšího nového umělce (1999)
Amadeus Austrian Music Awards
Manžel(ka)Rohan Marley
DětiYG Marley
Webwww.lauryn-hill.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lauryn Noelle Hill (* 26. května 1975, East Orange, New Jersey, USA) je americká zpěvačka, raperka, písničkářka a herečka. Do veřejného povědomí se nejprve dostala jako zpěvačka skupiny Fugees. V roce 1998 vydala své debutové album The Miseducation of Lauryn Hill, za který získala mnoho cen a které vystoupalo na vrchol albových hitparád v mnoha zemích. V roce 2002 vydala druhé album MTV Unplugged No. 2.0. Za svou hudební kariéru obdržela 8 cen Grammy. Je matkou pěti dětí, jejich otcem je syn legendárního Boba Marleyho, Rohan Marley.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Hudební a filmové začátky[editovat | editovat zdroj]

Lauryn Hill se narodila v South Orange v New Jersey jako druhé dítě středoškolské profesorky angličtiny, Valerie, a počítačového odborníka Mala. Byla to hudební rodina — její otec zpíval na svatbách, matka hrála na piáno a její starší bratr hrál na saxofon, kytaru, bicí, harmoniku, housle a piano. Sama Laryn hraje na piano a kytaru.

Lauryn byla aktivní studentka a umělkyně. Se svou hereckou kariérou začala už v dětství. Objevila se v seriálu As The World Turns jako Kira Johnson. V roce 1993 si zahrála po boku Whoopi Goldbergové v Sestře v akci 2. Nazpívala tu písničky His Eye Is on the Sparrow (spolu s Tanyou Blount) a Joyful, Joyful. Touto rolí se stala známou a kritik Roger Ebert jí nazval „děvče s velkým veselým hlasem”.

Ve stejném roce byla přijata na 6 různých univerzit, vybrala si historii a sociologii na Columbia University. Zahrála si i dalších filmech např.: King of the hill (1993), Hav plenty (1997) a Restaurant (1998). Taky svým dílem přispěla k soundtracku k filmům Conspiracy Theory (1996) písní Can´t take my eyes off you a k filmu Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood (2002) písní Selah.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1996 žije s Rohanom Marleym, synem Boba Marleyho. Rohan měl už dvě děti z předcházejícího manželství. Spolu s Lauryn mají pět dětí. Lauryn nazpívala několik písní se svým nejstarším synem. Jedna z nich se jmenuje To Zion. Je na její první sólové desce The Miseducation of Lauryn Hill. Druhá, píseň Selah, se dá najít na soundtracku k filmu Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood.

Hudební kariéra[editovat | editovat zdroj]

The Fugees[editovat | editovat zdroj]

Kolem roku 1988 založili Prakazrel Michel "Pras", Lauryn Hill a Wyclef Jean skupinu Tranzlator crew. O něco později, v roce 1992, s nimi firma Ruffhouse records uzavřela smlouvu a po vzájemné dohodě si skupina změnila jméno na The Fugees. Název vznikl ze slova „Refugees”, což je slangově haitský uprchlík (Wyclef a Pras pocházejí z Haiti).

Krátce po podpisu smlouvy vyšlo jejich debutové album Blunted on reality 1994. Album se nesetkalo s moc kladnou odezvou, ale i tak je na něm pár výrazných písní jako Nappy Heads nebo Vocab. Přelomové bylo ovšem druhé album, The Score, které vyšlo v roce 1996. Album se velice dobře prodávalo, do dnešních dnů se ho prodalo více než 18 milionů kopií a stalo se tedy multiplatinové. Album je ovlivněné soulem i reggae — důkazem jsou například remaky skladeb Killing Me Softly od Roberty Flack nebo No Woman, No Cry od Boba Marleyho. Další hitové singly jsou Ready or not, Fu-Gee-La nebo Cowboys. Album The Score se tak stalo jedním z nejvlivnějších hip-hopových alb devadesátých let.

The Miseducation Of Lauryn Hill[editovat | editovat zdroj]

V roce 1998 vydává Lauryn Hill svůj debut The Miseducation of Lauryn Hill s písněmi jako Doo Wop (That thing), Ex-Factor nebo Everything is Everything. Album se stalo nejrychleji prodávaným ženským debutem v historii. Je to album velmi osobní, Lauryn si sama složila hudbu i texty. Texty se točí okolo mateřství, závisti a života vůbec. Na albu je několik významných hostů — například Carlos Santana, Mary J. Blige, „princ R&B” D'Angelo. Album zabodovalo nejen u fanoušků, ale také u hudební kritiky, dokonce se objevuje v různých seznamech nejlepších alb 20. století. Lauryn Hill za něj obdržela 11 nominací na cenu Grammy, pět z nich nakonec získala.

MTV Unplugged Number 2.0[editovat | editovat zdroj]

Lauryn v roce 2005

V červenci 2001 nazpívala Lauryn Hill unplugged pro MTV, a vydala ho v květnu 2002 jako MTV Unplugged No. 2.0. Toto album ale nebylo tak úspěšné jako předchozí, prodalo se ho „jen” půl milionu kusů. Všechny písně a texty si Lauryn opět napsala sama, v každé z nich ji doprovází jen její vlastní kytara.

Návrat?[editovat | editovat zdroj]

V roce 2007 uskutečnila další celosvětové turné, při kterém si zahrála ve 14 zemích. Turné se ale stalo propadákem. Nejdříve odehrála mizerný koncert v Kalifornii, kde zazpívala jen čtyři skladby a rozzlobení fanoušci se dožadovali vrácení vstupného. Odzpívala tam koncert, který fanouškům nepříjemně vyrazil dech. Deník San Jose Mercury napsal, že: „Nebyl to jen hlas, který se jí třásl. Hill jednou dokonce spadla, což vyvolalo otázku, co zpěvačka tak dlouho v zákulisí dělala, když na sebe nechala tak dlouho čekat… “. Svoje „comebackové" turné završila v Čechách, kde jí zklamal hlas a celé představení neproběhlo podle nejlepšího scénáře.[1]

Grammy[editovat | editovat zdroj]

Kategorie Žánr Píseň/Album Rok Výsledek
Nejlepší R&B pěvecký výkon ve dvojici či skupině R&B Killing Me Softly 1996 Vyhrála
Nejlepší rapové album Rap The Score 1996 Vyhrála
Album roku Top The Score 1996 Nominovaná
Nejlepší ženský popový pěvecký výkon Pop Can't Take My Eyes Off You 1998 Nominovaná
Nejlepší ženský rapový sólový výkon Rap Lost Ones 1998 Nominovaná
Nejlepší ženský R&B pěvecký výkon R&B Doo Wop (That Thing) 1998 Vyhrála
Nejlepší R&B pěvecký výkon v dvojici anebo skupině R&B Nothing Even Matters feat. D'Angelo 1998 Nominovaná
Nejlepší R&B píseň (cena pro skladatele) R&B A Rose Is Still A Rose - by Aretha Franklin 1998 Nominovaná
Nejlepší R&B píseň (cena pro skladatele) R&B Doo Wop (That Thing) 1998 Vyhrála
Nejlepší R&B album R&B The Miseducation Of Lauryn Hill 1998 Vyhrála
Nejlepší ženský rapový sólový výkon Rap Lost Ones 1998 Nominovaná
Nejlepší nový umělec Top The Miseducation of Lauryn Hill 1998 Vyhrála
Album roku Top The Miseducation of Lauryn Hill 1998 Vyhrála
Album roku Top Supernatural (Santana album) 1999 Vyhrála
Nejlepší hudební video General Everything Is Everything 2000 Nominovaná
Nejlepší R&B píseň (cena pro skladatele) R&B All That I Can Say - Mary J. Blige 2000 Nominovaná
Nejlepší pěvecká popová spolupráce Pop Turn Your Lights Down Low, with Bob Marley from The Best Man soundtrack 2001 Nominovaná
Nejlepší ženský rapový sólový výkon Rap Mystery Of Iniquity 2003 Nominovaná
Nejlepší R&B pěvecký výkon v dvojici anebo skupině R&B So High, with John Legend 2005 Nominovaná

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lauryn Hill na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  1. Lauryn Hill bojovala s hlasivkami Archivováno 19. 6. 2008 na Wayback Machine. (zpráva ne serveru RockJamRadio)