Lanový skluz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skluz PierZip v Bournemouthu

Lanový skluz (anglicky zip-line, německy die Seilrutsche, španělsky tirolina) je zařízení skládající se z kladky, která se pohybuje obvykle po ocelovém laně, které je instalováno ve volném terénu v určitém sklonu.

Umožňuje tak jednosměrnou přepravu zboží nebo osob z vyššího bodu do nižšího (k přepravě je využito gravitační síly – zemské přitažlivosti). K zastavení přepravovaného objektu se používá různých metod, zejména podle délky samotného skluzu a převýšení: např. speciálního mechanismu pružin umístěných na konci skluzu nebo toho, že místo určené k zastavení je tam, kde lano před svým koncem poklesne a objekt se zastaví přirozenou cestou. Osoby – profesionálové pak k zastavení mohou použít speciální rukavice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Není známo přesné datum, kdy byl sestrojen první lanový skluz. První zmínky o použití skluzu k dopravě pocházejí z horských oblastí, jakými jsou Alpy nebo Himálaj. Významného užití se skluz dočkal také v Austrálii, kde byl použit tamní armádou k dodávkám jídla, pošty a munice během válečných konfliktů.

Později se skluz stal zejména prostředkem využívaným odborníky, kteří zkoumali lesy a potřebovali se při pozorování dostat nad úroveň korun stromů. Právě tito odborníci, často nevědomky, otevřeli cestu k využití širokou veřejností a to ve formě volnočasové atrakce.

V současné době jsou často různými organizacemi pořádány organizované cesty právě po různých skluzech, převážně umístěných v přírodním prostředí. V USA bylo v roce 2015 podle průzkumů asi 150 takových skluzů.

Využití jako atrakce[editovat | editovat zdroj]

Skluz se přibližně od 70. let 20. století používá téměř výhradně jako volnočasová atrakce. Pro původní průzkumné účely se již dnes využívají jiné, vhodnější prostředky (pozorování z vrtulníku, ale nově také drony). Mnoho krátkých a jednoduchých skluzů je také součástí dětských hřišť jako jedna z atrakcí.

V roce 1992 byl skluz využit pro pořízení záběrů do filmu Šaman.

Podle webu Zip Line Rider je nejdelším skluzem Volo dell' angelo Zipline s délkou 2213 metrů v Rocca Massima v Itálii.

Skluzy v Česku[editovat | editovat zdroj]

Umístění Uvedení do provozu Délka Poznámky
Harrachov 1.7.2007 117 metrů MonkeyPark Harrachov
Bouzov červenec 2014 137 metrů Relax Park Bouzov
Hluboká nad Vltavou 2009 220 metrů Big Flying Stork, Sportovně relaxační areál Hluboká nad Vltavou

Skluzy ve světě[editovat | editovat zdroj]

Umístění Uvedení do provozu Délka Poznámky
Rocca Massima, Itálie 2213 metrů nejdelší skluz na světě
Cusco, Peru 2130 metrů
Cusco, Peru 2130 metrů
Sarankot, Nepál ??? 1800 metrů
'La bestia', Portoriko 2012 1500 metrů
Sanlúcar de Guadiana, Španělsko 2013 720 metrů první mezinárodní Zip line dráha (ŠpanělskoPortugalsko)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]