Landkiting

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Landkiter v akci

Landkiting (někdy také zvaný „Kite landboarding“) je sport odvozený od kitesurfingu. Spočívá v jízdě na mountainboardu (někdy se používá název „landboard“) s využitím tažného draka. Na rozdíl od kitesurfingu se tento sport provozuje na zemi; mountainboard vypadá jako větší skateboard s velkými koly a poutky na nohy. Landkiting je jedním z rychle se rozšiřujících se sportů, i když zdaleka nedosahuje popularity kitesurfingu.

Landkiting je nejčastěji provozován na plochách jako jsou pláže, travnatá letiště nebo fotbalová hřiště. Asfalt a beton není vhodný z bezpečnostních důvodů a příliš nerovné povrchy, jako louky, znemožňují rychlou jízdu.

Výbava[editovat | editovat zdroj]

Mountainboard
  • Základním prvkem výbavy je tažný drak. Používají se většinou draci Komorové konstrukce o velikostech 3-21m². Většinou jezdec používá trapéz za který je drak připevněn.
  • Nezbytným prvkem je mountainboard. Jedná se o desku tvarem podobnou desce skateboardu (ale větší), na které jsou zespodu namontované částečně otočné nápravy kol (tzv. „trucky“) a na nich kola. Trucky jsou pohyblivé a při naklopení desky způsobí natočení kol[1].
  • Podstatnou částí výbavy jsou bezpečnostní prvky. Za základ je považována přilba, většina landkiterů ale používá také chrániče kolen, loktů, a ochranné rukavice, případně ještě chránič páteře.[2]

Freestyle[editovat | editovat zdroj]

Freestyle je styl ježdění zaměřený na předvádění různých triků. Spektrum triků je z valné většiny odvozeno od freestyle kitesurfingu, ale obecně je landkiting freestyle nebezpečnější a obtížnější kvůli dopadům na tvrdou zem. Některé triky byly také odvozeny od skateboardingu a za tímto účelem vznikají i speciální landkiting parky s rampami a dalšími překážkami.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Landkiting.cz - nákresy a popis mechanismu trucků. landkiting.cz [online]. [cit. 2008-06-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-05-16. 
  2. Landkiting.cz - bezpečnost. landkiting.cz [online]. [cit. 2008-06-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-05-02. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]