Lamajuru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lamajuru
Klášter Lamajuru
Klášter Lamajuru
Lokalita
StátIndieIndie Indie
MístoOkres Léh
Souřadnice
Map
Základní informace
ŘádDrikung Kagyu
ZakladatelNáropa
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lamajuru je buddhistický klášter tibetského buddhismu v okrese Kárgil v západním Ladaku, u silnice Šrínagar-Kárgil-Léh, 15 km východně od sedla Fatu La, v nadmořské výšce 3510 m n. m.

Lamajuru je nejstarší a největší klášter v Ladaku, žije zde kolem 150 mnichů. V minulosti zde žilo až 400 mnichů, někteří v klášterech v okolních vesnicích. 28.-29. dne druhého tibetského měsíce se zde konají čhamové tance.

Podle tradice byl klášter Lamajuru založen na přání ladakhského krále kolem roku 1 000 n. l.[1] Festival masek démonů a božstev stylizovaný do tance čham probíhá v klášteře Lamajuru vždy v létě, kdy je dobře přístupný pro buddhisty ze širokého okolí. Zima je v této oblasti drsná a dlouhá a klášter bývá několik měsíců zcela odříznutý sněhem od okolního světa.[2] Buddhistický festival probíhá tři dny, kdy se tancem předvádějí historické příběhy v děsivých maskách démonů, božstev i významných historických postav. Rytmus tance udávají tři bubeníci z řad nejvýše postavených lámů kláštera.[1]

V klášteře Lamajuru probíhá rovněž výuka malých mnichů, společné meditace, recitování manter a kontemplace buddhistických textů. V klášteře je rovněž možné levně přenocovat a sledovat aktivity mnichů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lamayuru na anglické Wikipedii.

  1. a b HAVELKA, Ondřej. Buddhistický festival v himálajském klášteře Lamayuru [online]. Dingir, 2020-02-29 [cit. 2023-07-07]. Dostupné online. 
  2. HAVELKA, Ondřej. Náboženství v oblasti řeky Indus – od buddhistických pramenů k islámské deltě 1/4 [online]. Dingir, 2021-02-27 [cit. 2023-07-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]