Laekenois

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Lakenois)
Belgický ovčák - laekenois
Belgický ovčák laekenois
Belgický ovčák laekenois
Základní informace
Země původuBelgieBelgie Belgie
Tělesná charakteristika
Hmotnost samce25–30 kg
Hmotnost samice20–25 kg
Výška samce †průměrně 62 cm
Výška samice †průměrně 58 cm
Barvajednotné žluté zbarvení se stopami uhlování a tmavé barvy na hlavě, čenichu a ocasu
Klasifikace a standard
Skupina FCIFCI I. - Ovčáci a honáčtí psi,
Sekce FCISekce 1 - Ovčáci (se zkouškou z výkonu)
FCIstandard
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons
† výška uváděna v kohoutku

Laekenois (nebo Laeken, Laekenois, německy: Belgischer Schäferhund, francouzsky: (Chien de) Berger Belge) je hrubosrstá varieta belgického ovčáka. Ze všech čtyřech variet je nejméně početná, v České republice se skoro vůbec nevyskytuje, hlavně kvůli náročné péči o srst.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Toto plemeno vzniklo v Belgii na konci 19. století, kdy bylo v Belgii tolik ovčáckých (pasteveckých) psů různých zbarvení a délky srsti, že se někteří milovníci psů rozhodli udělat v tom pořádek a tak rozdělili plemeno belgický ovčák na čtyři typy (tzn. tervuere, groenendael, malinois a lakenois). Hlavním zakladatelem chovu laekenoisů je Belgičan A. Reul.[1] Toto plemeno je pojmenováno po královském zámku Laken,[2] kde byli drsnosrstí ovčáci tradičně chováni.

Plemeno bylo oficiálně šlechtěno mezi lety 18911897.[1] Roku 1891 vznikl první chovatelský klub belgických ovčáků pod názvem „Klub belgického ovčáka“ a ve stejném roce A. Reul zorganizoval setkání těchto ovčáckých psů, což pomohlo písemně zachytit vzhled a povahové rysy. V dubnu roku 1892 sepsal Klub belgického ovčáka první podrobný standard plemene. V té době byli všichni belgičtí ovčáci využíváni hlavně jako hlídači majetku či zvířat, dnes jej najdeme jako záchranáře nebo společníka. Nejčastěji ve své rodné zemi pracuje s ovcemi, které nahání za pomoci psovodových pokynů.

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Laekenois je lehce stavěný pes se silnou, ale lehkou kostrou. Dominantou je u něj hrubá a zacuchaná srst. Tato hrubá srst laekenoise je na těle psa přibližně 6 cm dlouhá, na hřbetě nosu, čele a končetinách je kratší, a je charakteristická svou tvrdostí a zježenými a rozcuchanými chlupy. Hlava je dobře nasazená, spíše krátká. Mozkovna je střední délky. Stop mírný. Krk je krátký, dobře nasazený a osvalený. Hřbet krátký a osvalený. Ocas je, stejně jako u ostatních belgických ovčáků, u kořene silný, osrstěný.

Povaha[editovat | editovat zdroj]

Oproti svým příbuzným je toto plemeno více přátelské a méně obranářské. Má rádo děti, dospělé i jiná zvířata, se kterými pracuje velmi rád. Je aktivní a vitální. Svoji rodinu miluje a je jí věrný. Cizí většinou ignoruje, ale podle standardu by měl být vyrovnaný a bez pořádného důvodu by neměl být agresivní. Měl by být přátelský a aktivní, s bystrým a inteligentním výrazem.

Další variety belgických ovčáků[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]