Hořejší jezero

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Lake Superior)
Hořejší jezero
Hořejší jezero na mapě Velkých jezer
Hořejší jezero na mapě Velkých jezer
Poloha
SvětadílSeverní Amerika
StátyUSAUSA USA, KanadaKanada Kanada
Provincie
Státy USA
Ontario Ontario
MichiganMichigan Michigan, MinnesotaMinnesota Minnesota, WisconsinWisconsin Wisconsin
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha82 100 km²
Délka563 km
Šířka257 km
Objem12 100 km³
Povodí207 200 km²
Max. hloubka406 m
Ostatní
Typtektonicko-ledovcový
Nadm. výška183 m n. m.
Pobřeží4385 km
Přítok vodyNipigon, St. Louis, Pigeon, Pic, White, Michipicoten, Kaministiquia
Odtok vodyřeka svaté Marie
OstrovyIsle Royale, Apostle Islands
SídlaDuluth, Superior, Marquette, Ashlend, Fort Wiliam, Port Arthur, Thunder Bay
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hořejší jezero (anglicky Lake Superior, francouzsky Lac Supérieur, odžibvejsky Gitchigume) leží v nadmořské výšce 183 m a je nejhlubším jezerem v systému tzv. Velkých jezer v Severní Americe. Jezerem prochází státní hranice mezi Kanadou na severovýchodě (provincie Ontario) a USA na jihu a západě (státy Michigan, Wisconsin a Minnesota). Rozlohou je to největší nebo druhé největší sladkovodní jezero na světě, podle toho, jestli považujeme Michiganské a Huronské za dvě jezera (zvykově) nebo správně hydrologicky za jedno jezero Michigan-Huron. Kotlina jezera je tektonického původu, je vsunutá mezi krystalické horniny Kanadského štítu a v minulosti byla vícekrát vystavena působení ledovcové eroze. Jezero s rozlohou 82 103 km² (z toho 52 256 km² v USA a 29 847 km² v Kanadě) je 563 km dlouhé a maximálně 257 km široké. Průměrně je 147 m hluboké a dosahuje maximální hloubky 406 m. Objem vody je 12 100 km³. Rozloha povodí včetně rozlohy jezera je 207 200 km².

Pobřeží[editovat | editovat zdroj]

Pobřeží je dlouhé 4385 km. Severní břehy jsou vysoké a skalnaté (do 400 m) zatímco jižní jsou převážně nízké a písčité. Pobřeží je velmi členité. Významné zálivy jsou Keweenaw a Whitefish.

Ostrovy[editovat | editovat zdroj]

V Hořejším jezeře leží ostrov Isle Royale, nacházející se na území státu Michigan. V jihozápadní části jezera při pobřeží amerického státu Wisconsin se nachází souostroví Apostle Islands.

Hořejší jezero

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Pobřeží Hořejšího jezera

Jezero nemá velké přítoky. Přitékají do něj menší řeky Nipigon, St. Louis, Pigeon, Pic, White, Michipicoten, Kaministiquia. Z jezera odtéká přes mnohé peřeje řeka svaté Marie (dlouhá 112 km). Kolísání úrovně hladiny je regulováno pro lodní dopravu a energetiku. Pohybuje se v rozsahu 1,1 m (sezónní změny představují 40 až 60 cm s minimem v zimě a maximem v létě).

Vlastnosti vody[editovat | editovat zdroj]

Voda v jezeře je průzračná a chladná (uprostřed u hladiny ani v létě nepřesahuje 4 °C.). Prostřední část jezera nezamrzá v důsledku podzimních a zimních bouří. Pobřežní části se každoročně pokrývají ledem průměrně od začátku prosince do poloviny dubna.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Jezero je bohaté na ryby. Průmyslový význam mají síhové (bílá ryba), pstruzi, jeseteři.

Lodní doprava[editovat | editovat zdroj]

Jezero spojuje lodní doprava s ostatními Velkými jezery. Je hlavním článkem celé vodní cesty. Po kanále Sault Saint Marys s plavebními komorami (obchvat peřejí na řece svaté Marie u města Sault Saint Marys). Plavební sezóna trvá 8 měsíců. Projede tudy na 22 000 lodí a obrat nákladu činí 130 Mt. Převáží se železná ruda, uhlí, obilí, lesní materiály.

Osídlení pobřeží[editovat | editovat zdroj]

V přístavu Duluth

Na břehu leží města a přístavy Duluth, Superior, Marquette, Ashlend, (USA) a Fort Wiliam, Port Arthur, Thunder Bay (Kanada). V oblasti jezera se nacházejí naleziště železné rudy (poloostrov Keweenaw) a mědi.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]