Laestadianismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lars Levi Laestadius (1800-1861)
Laestadiáni v Evropě

Laestadianismus je hnutí na obrodu luteránství, pocházející ze Skandinávie. Jeho programem je pietismus a probuzenectví. Založil je roku 1844 Lars Levi Laestadius, pastor ve švédské obci Karesuando.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Vyznavači laestadianismu byli především Sámové a Finové, pro které hrálo toto učení důležitou roli v procesu národního sebeuvědomění. V roce 1852 organizovali příslušníci tohoto hnutí pokus o povstání Sámů v obci Kautokeino. Pro náboženství byla typická askeze, například zákaz požívání alkoholu. To mělo i praktický význam: Sámové snadno propadali závislosti na pití, která existenčně ničila celé rodiny.[1] Laestadiánské obřady ovlivnilo tradiční sámské náboženství, velkou roli v nich hrálo extatické nábožné vytržení.[2] S ekonomickými vystěhovalci se laestadiánské učení dostalo i do USA.

Menší laestadiánské komunity existují také ve Velké Británii, Německu, Rusku nebo Nigérii. Laestadiánská farnost se nazývá Rauhanyhdistys (Společenství míru). Tradiční laestadiáni jsou velmi konzervativní, odmítají například televizi nebo antikoncepci, v rámci hnutí však jsou i umírněné proudy. Počet laestadiánů se odhaduje na sto až dvě stě tisíc.[3]

Odnože laestadianismu[editovat | editovat zdroj]

Existují tři hlavní odnože hnutí:

  • Konzeravtivní laestadiáni
  • Prvorození laestadiáni
  • Nové probuzení laestadiáni

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.eng.samer.se/servlet/GetDoc?meta_id=1208
  2. http://keskustelu.suomi24.fi/node/1525492
  3. Archivovaná kopie. www.wordvia.com [online]. [cit. 2014-02-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-22. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]