Lactoris fernandeziana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxLactoris fernandeziana
alternativní popis obrázku chybí
Lactoris fernandeziana
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídanižší dvouděložné (Magnoliopsida)
Řádpepřotvaré (Piperales)
Čeleďpodražcovité (Lactoridaceae)
RodLactoris
Binomické jméno
Lactoris fernandeziana
Phil., 1865
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lactoris fernandeziana je druh rostliny z čeledi podražcovité. V minulosti byl řazen do monotypické čeledi Lactoridaceae. Je to drobnolistý keř, rostoucí výhradně na ostrovech Juan Fernandez u pobřeží Chile.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Lactoris fernandeziana je nevelký keř se střídavými drobnými jednoduchými listy s velkými vytrvalými intrapetiolárními palisty. Listy jsou obvejčité, celokrajné, dvouřadě rozložené, se zpeřenou žilnatinou. Květy jsou drobné, trojčetné, pravidelné, jednotlivé v úžlabí listů nebo v úžlabních vrcholících. Kalich je složen ze 3 volných lístků, koruna chybí. Tyčinek je 6 a jsou volné, ve dvou kruzích. V některých květech je část tyčinek přeměněna ve staminodia. Semeník je svrchní, ze 3 plodolistů srostlých jen na bázi. Čnělky jsou krátké, se sbíhavou bliznou. V každém plodolistu je 4 až 8 vajíček. Plodem je souplodí měchýřků. Semena obsahují olejnatý endosperm.[1]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh roste výhradně na ostrovech Juan Fernandez u chilských břehů.[2]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Podle kladogramů APG je rod Lactoris sesterskou větví čeledi podražcovité (Aristolochiaceae).[2] V minulosti byl kladen do samostatné monotypické čeledi Lactoridaceae, která byla v systému APG IV z roku 2016 vřazena do čeledi Aristolochiaceae.[3][4] Někteří taxonomové řadili čeleď Lactoridaceae do samostatného řádu Lactoridales nebo dokonce nadřádu Lactoridanae (Tachtadžjan).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. WATSON, L.; DALLWITZ, M.J. The Families of Flowering Plants: Lactoridaceae [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-10-10. 
  2. a b STEVENS, P.F. Angiosperm Phylogeny Website [online]. Missouri Botanical Garden: Dostupné online. 
  3. BREMER, B. et al. An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III. Botanical Journal of the Linnean Society. Říjen 2009, roč. 161, čís. 2. ISSN 1095-8339. 
  4. BYNG, James W. et al. An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV. Botanical Journal of the Linnean Society. 2016, čís. 181. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]