LGBT práva v Severním teritoriu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Lesby, gayové, bisexuálové a translidé (LGBT) mají v Severním teritoriu, který je jedním ze států a teritorií Austrálie, pouze část práv většinové populace.

Zákony týkající se homosexuality[editovat | editovat zdroj]

Severní teritorium získalo autonomii v r. 1978 s jednokomorovým parlamentem v čele s liberálně-konzervativní vládou, která okamžitě v říjnu 1983 odsouhlasila a vydala nový teritoriální trestní zákoník. Nový zákon částečně zlegalizoval konsensuální pohlavní styk mezi muži staršími 18 let. Legální věk způsobilosti k pohlavnímu styku pro heterosexuální styk byl stanoven na 16 let.[1] Nicméně i tak zákon trestal anální sex a jemu obdobné praktiky na veřejném prostranství, přičemž termín "veřejné prostranství" chápal jako jakékoli prostranství, v němž se zdržuje jeden a více pozorovatelů. Věk způsobilosti k pohlavnímu styku byl sjednocen v rámci Reforem zákonů o pohlaví, sexualitě a soužití de facto z r. 2003, které vstoupily v účinnost v březnu 2004.[1]

Stejnopohlavní soužití[editovat | editovat zdroj]

Neregistrované soužití de facto[editovat | editovat zdroj]

Severní teritorium je jednou ze dvou jurisdikcí Austrálie (druhou je Západní Austrálie), která neumožňuje homosexuální párům úředně stvrdit své soužití prostřednictvím registrovaného partnerství nebo civilních svazků. Soužití párů stejného pohlaví je právně chápáno jako soužití de facto po reformě zákonů o pohlaví, sexualitě a soužití de facto z r. 2003, jíž se mění Zákon o soužití de facto, který dříve definoval takové soužití jako "soužití 2 osob splňující znaky manželství".[2] Tato definice ještě před reformou způsobovala, že páry stejného pohlaví musely záležitosti svých majetkových práv po rozpadu soužití řešit pomocí teritoriálních soudů. Navíc se ani neřešilo vzájemné podílení na chodu domácnosti stejnou cestou jako v případě manželských a de facto spolužijících heterosexuálních párů. Toto způsobovalo také nerovné majetkové vypořádání v případě, že byl jeden z partnerů nezaměstnaný a nepodílel na se na chodu domácnosti.[3] Právě díky reformě mají páry stejného pohlaví v Severním teritoriu skoro stejná práva a povinnosti jako manželské páry.[4] Neregistrované soužití de facto umožňuje partnerům modifikovat si svůj majetkový režim, včetně vypořádání při rozchodu, prostřednictvím vzájemné dohody.[3]

Stejnopohlavní manželství je v Severním teritoriu, jakož i v celé Austrálii, legální od prosince 2017, a to po přijetí příslušného zákona svazovým parlamentem.[5]

Adopční a rodičovská práva[editovat | editovat zdroj]

Místní Zákon o sociálně-právní ochraně dětí přímo nařizuje soudům dávat děti k adopci párům tvořeným mužem a ženou a žijícím v manželském svazku více než 2 roky[6], což činí homosexuální páry nezpůsobilé společně osvojit děti.[7] Pouze ve výjimečných případech soudy vycházejí vstříc žádostem o osvojení ze strany svobodných jedinců bez ohledu na jejich sexuální orientaci.[8] Přezkumem teritoriálních adopčních zákonů se začal zajímat ministr pro děti a rodinu John Elferink v listopadu 2015. Zatím nebyly dány vládě žádné návrhy na změnu zákonů.[9]

Zákony Severního teritoria se nezmiňují o komerčním a altruistickém surogátním mateřství, nicméně v této oblasti ani není dostatek klinik a odborníků na reprodukční technologie, což nutí zájemce o tento proces odcházet do Adelaide. Adelaide je hlavním městem Jižní Austrálie, jejíž právní řád komerční surogátní mateřství zakazuje. Altruistické sice není, ale sehnat takovou dobrovolnici je takřka nemožné.[10] Z těchto důvodů pochází téměř většina případů náhradního mateřství v Austrálii ze zahraničních klinik.[11]

Lesbické páry mají přístup k asistované reprodukci, ale neregistrované de facto partnerky těhotných žen nejsou z pohledu práva chápány jako právoplatní rodiče dětí narozených prostřednictvím tohoto procesu.[12]

Ochrana před diskriminací[editovat | editovat zdroj]

Reforma zákona o pohlaví, sexualitě a soužití de facto z r. 2003[13] pomohla zcela odstranit legislativní diskriminaci párů stejného pohlaví, vyjma adopcí. Zákon odstranil rozdíly založené na pohlaví, sexualitě a soužití de facto v cca 50 zákonech a vyhláškách.

Antidiskriminační zákon z r. 1996[14] chrání veškeré zdejší obyvatelstvo před diskriminací na základě pohlaví a sexuality a dalších atributů. Jeho působnost sahá na pole vzdělávání, pracovněprávní, ubytovací, přístupu ke zboží a službám, kulturních vymožeností, pojišťovnictví a důchodového systému.[15] O translidech se zákon sice nezmiňuje, avšak ti mají zpřístupněn institut změny pohlaví, včetně chirurgické operace a následného výdeje nových dokladů s odpovídajícím pohlavím.[16]

LGBT a Intersex komunitu Severního teritoria dále chrání také federální novela Zákona o pohlavní diskriminaci (sexuální orientace, genderová identita a status neurčitého pohlaví) z r. 2013.[17]

Přehled[editovat | editovat zdroj]

Legální stejnopohlavní styk Yes (Mužský od r. 1983; Ženský vždycky legální)
Stejný věk legální způsobilosti k pohlavnímu styku pro obě orientace Yes
Antidiskriminační zákony chránící jiné sexuální orientace Yes
Antidiskriminační zákony chránící jiné genderové identity Yes
Zákony proti zločinům z nenávisti zahrnují jiné sexuální orientace No
Zákony proti zločinům z nenávisti zahrnují jinou genderovou identitu No
Likvidace trestných záznamů o homosexuálech No
Zrušení odlišného zacházení se sexuálními menšinami v trestněprávní oblasti Yes
Neregistrované de facto soužití párů stejného pohlaví Yes
Adopce dítěte partnera No
Společná adopce dětí stejnopohlavními páry No
Přístup k technologiím umělého oplodnění pro lesbické páry Yes
Přístup k umělému oplodnění pro lesbické ženy Yes
Stejnopohlavní manželství Yes (2017)
MSM smějí darovat krev Yes (1roční zkušební lhůta vyžadována - platí pro celou Austrálii)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku LGBT rights in the Northern Territory na anglické Wikipedii.

  1. a b Gay law reform in Australian States and Territories: Northern Territory pp. 48-49
  2. De Facto Relationships Act NT: Sect 3A. www.austlii.edu.au [online]. [cit. 2016-04-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-25. 
  3. a b Law Reform Act Notes
  4. Same-sex relationship recognition in the NT: Australian Marriage Equality. www.australianmarriageequality.com [online]. [cit. 2016-04-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-11-09. 
  5. Same-sex marriage bill passes House of Representatives, paving way for first gay weddings [online]. 7 December 2017. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Adoption of Children Act Northern Territory: Sect 13. www.austlii.edu.au [online]. [cit. 2016-04-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-25. 
  7. Table of Eligibility, Suitability and Placement Criteria – Northern Territory. www.ag.gov.au [online]. [cit. 2016-04-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-11-09. 
  8. Adoption of Children Act Northern Territory: Sect 14. www.austlii.edu.au [online]. [cit. 2016-04-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-03. 
  9. Adoption law under review in the Northern Territory. www.samesame.com.au [online]. [cit. 2016-04-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-11-17. 
  10. Australian Gay and Lesbian Law Blog: Commercial surrogacy
  11. Two dads and a surrogate create legal landmark
  12. STATUS OF CHILDREN ACT - SECT 5DA. www.austlii.edu.au [online]. [cit. 2016-04-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. 
  13. De Facto Relationship Act details
  14. Anti-Discrimination Act full text. www.austlii.edu.au [online]. [cit. 2016-04-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-16. 
  15. Australia's anti-discrimination laws: NT
  16. NT.gov.au Sex reassignment surgery. www.nt.gov.au [online]. [cit. 2016-04-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-11-09. 
  17. Australian Human Rights Commission

Související články[editovat | editovat zdroj]