LGBT práva v Alžírsku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Duhová mapa Alžírska

Lesby, gayové, bisexuál a transgender osoby (LGBT) v Alžírsku čelí právním komplikacím a diskriminaci ze strany většinové společnosti. S odkazem na zprávu od Mezinárodní LGBTI asociace (ILGA) z května 2008 jsou oba homosexuální pohlavní styky, mužský i ženský, v Alžírsku ilegální.[1]

Zákony týkající se stejnopohlavní sexuální aktivity[editovat | editovat zdroj]

Podle § 338 Alžírského práva:

Kdo se proviní vykonáním homosexuálního pohlavního styku, bude potrestán odnětím svobody v délce trvání dvou měsíců až dvou let nebo peněžním trestem ve výši 500 až 2 000 Alžírských dinárů. Pokud je jeden z účastníků mladší 18 let, trest pro staršího z účastníků může být navýšen na 3 léta a pokuta na 10 000 dinárů.

Podle § 333 Alžírského práva:

Kdo způsobí veřejné pohoršení sestávající z vykonání smilstva proti přírodě s jedincem téhož pohlaví, bude potrestán trestem odnětí svobody v délce trvání 6 měsíců až 3 let nebo peněžním trestem ve výši 1 000 až 10 000 Alžírských dinárů.

Trestní zákony vycházejí z převládajících alžírských zvyků, které nahlížejí na homosexualitu a cross-dressing jako na protiislámské chování.

Ústavní právo[editovat | editovat zdroj]

Článek 3 Ústavy Alžírské republiky vymezuje islám jako státní náboženství, ale Ústava zároveň garantuje rovnost pro všechny občany (Článek 24), respektování lidských práv (33) a svobodu náboženského vyznání a názorů (Článek 36).

Právo na soukromí je přímo garantované v Článku 39, jakož i právo zakládat politické organizace (Článek 42) a právo na přístup ke vzdělání (Článek 53), zdravotní péči (Článek 54) a rovné zacházení na trhu práce (Článek 55).

Tyto ústavní zákony proto mohou být používány k postupnému zrovnoprávňování LGBT osob v Alžírsku.

Životní podmínky[editovat | editovat zdroj]

Homosexualita a cross-dressing jsou nezákonné a převládající postoj společnosti je otevřeně negativní, až násilný. Právo a zákony nerespektují občanská práva LGBT osob. Oficiálně se zde nenacházejí žádné gay-friendly skupiny a politické organizace vedoucí kampaň na uznání LGBT práv. Harašment, násilí, dokonce i vraždy LGBT osob ze strany rodinných příslušníků, náboženských fundamentalistů a jiných skupin je všeobecně akceptováno.

Mezi nejčastější útoky na LGBT osoby patří vraždy ze cti, protože pachatelé často bývají členové rodiny nebo sousedé, kteří odůvodňují své homofobní útoky jako záchranu rodinné cti nebo komunity.[2] Jedním ze známých případů zločinu z nenávisti vůči homosexuálům je například kamenování dvou mužů na ulici v r. 2001[3] nebo vražda dvou mužů, jednoho v r. 1994 a druhého v r. 1996.[3]

Mnoho pokusů o stejnopohlavní manželství skončilo policejní žalobou a téměř vyústilo až v soudní řízení.[4]

Tyto obtíže a nebezpečí nakonec donutily jednoho z místních mužů Ramziho Isalama k žádosti o azyl ve Velké Británii.[3]

Veškeré zákony týkající se LGBT osob[editovat | editovat zdroj]

Legální stejnopohlavní styk No Ilegální (trest: až 2 roky vězení, pokuta)
Stejný věk legální způsobilosti k pohlavnímu styku pro obě orientace No
Antidiskriminační zákony v zaměstnání No
Antidiskriminační zákony v přístupu ke zboží a službám No
Antidiskriminační zákony v ostatních oblastech (homofobní urážky, zločiny z nenávisti) No
Stejnopohlavní manželství No
Jiná forma stejnopohlavního soužití No
Adopce dítěte partnera No
Společná adopce stejnopohlavními páry No
Gayové a lesby mohou otevřeně sloužit v armádě No
Možnost změny pohlaví No
Přístup k umělému oplodnění pro lesbické ženy No
Náhradní mateřství pro gay páry No
MSM mohou darovat krev No

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku LGBT rights in Algeria na anglické Wikipedii.

  1. OTTOSSON, Daniel. State-sponsored Homophobia: A world survey of laws prohibiting same sex activity between consenting adults [online]. International Lesbian and Gay Association (ILGA), May 2008 [cit. 2009-01-12]. S. Page 7. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-03-06. 
  2. RIR Responses. www.cisr-irb.gc.ca [online]. [cit. 2014-12-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-12-07. 
  3. a b c gay man seeks asylum in uk. www.mask.org.za [online]. [cit. 2014-12-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2006-10-04. 
  4. Or Does It Explode?: Civil Rights Abuses: Gay Rights. www.ordoesitexplode.com [online]. [cit. 2014-12-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2006-12-11.