Lázně Mšené

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Léčebný dům Říp-Balneo v Lázních Mšené

Lázně Mšené jsou malé lázně v údolí Mšenského potoka na východě obce Mšené-lázně v okrese Litoměřice čtyřicet kilometrů severozápadně od Prahy. Lázně byly založeny šlechtickým rodem Kinských v roce 1796.

Lázeňské procedury[editovat | editovat zdroj]

Zabývají se především léčbou pohybového aparátu, nověji i nemocemi nervů. Klasické léčebné postupy jsou založeny na slatinných zábalech a minerálních koupelích. Doplňuje je řada moderních a módních metod jako např. perličkové koupele, klasické masáže, kryoterapie apod.[1] Od konce osmnáctého století se při nich využívala voda z cenomanských pískovců, která se čerpala třemi studnami. Slatina bohatá na ionty železa se získávala z ložisek u Zahájí a u Roudníčku, ale ve druhé polovině dvacátého století bylo její používání omezeno jen na podávání obkladů.[2]

Lázeňské domy[editovat | editovat zdroj]

Středem lázní je lázeňský dům Dvorana, který slouží především ke stravovacím účelům. Jde o cennou secesní stavbu od architekta Jana Letzela z roku 1905.[3] Léčebné procedury probíhají v domech Praděd, Říp-Balneo a Vítkov. K ubytování slouží i několik dalších domů, především Kyselka, Slovanka a Blaník. Součástí lázní je i lázeňský park s rybníkem a fontánou.

Další fotografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tradiční balneo procedury [online]. Lázně Mšené [cit. 2018-11-25]. Dostupné online. 
  2. KAČURA, Georgij. Minerální vody Severočeského kraje. 1. vyd. Praha: Ústřední ústav geologický, 1980. 170 s. S. 37–38. 
  3. Charakteristika obce [online]. Obec Mšené-lázně, 2006-04-06 [cit. 2010-07-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]