Lázeň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Lázeňské město)
Tento článek je o koupeli. O dalších významech pojednává článek Lázně (rozcestník).

Lázeň, latinsky balneum, je obecně sprchová nebo vanová koupel, širší označení označuje místo, kde se provádějí léčebné lázeňské kúry. Lázněmi se zabývá věda zvaná balneologie.

Středověká lázeň

Rozdělení[editovat | editovat zdroj]

Základní[editovat | editovat zdroj]

Podle účelu[editovat | editovat zdroj]

  • lázně očistné
  • lázně sloužící wellness
  • přírodní léčebné lázně, využívající k léčbě místně příslušný přírodní léčivý zdroj (minerální vodu, plyn nebo peloid) anebo klimatické podmínky příznivé k léčení.

Přírodními léčebnými lázněmi se rozumí soubor zdravotnických a jiných souvisejících zařízení, sloužících k poskytování lázeňské péče.

Lázeňským místem se rozumí území nebo část území obce nebo více obcí, v němž se nacházejí přírodní léčebné lázně, stanovené za lázeňské místo podle lázeňského zákona.

Existují celé lázeňské komplexy nebo města.

Historie lázní[editovat | editovat zdroj]

Nejspíše již před čtyřmi tisíci lety vznikaly nejstarší lázně a bazény u velkých řek protoindických měst. I ve Starém Egyptě existovaly lázně s propracovaným provozem (dle nalezených staroegyptských soudních papyrů), které mimo jiné poskytovaly možnost dělníkům, pracujícím na stavbě pyramid, dodržovat své hygienické zvyklosti. Například v Číně k nejmarkantnějšímu rozšíření lázeňství docházelo za dynastie Čou v letech 1100 - 300 př. n. l. Lázně byly původně společné pro obě pohlaví. V Japonsku se veřejné lázně začaly budovat s rozvojem buddhismu. Jejich teplota dosahovala až 50 °C. Díky této vysoké teplotě vody bylo nutné se adaptovat a navštěvovat lázně již od dětství. Později se přistoupilo k variantě lázní oddělených pro muže a ženy, což samozřejmě nezabránilo pokušení pozorovat opačné pohlaví ve chvílích relaxace. Jak zachovalé dřevořezby a tušové kresby dokládají, koupající dělali pro tento účel v papírových mezistěnách díry.

Lázně v Česku a na Slovensku[editovat | editovat zdroj]

Česko je poměrně bohaté na termální prameny a proto i na lázeňská města. Mezi nejznámější lázeňská města v Česku patří zejména lázeňská zařízení v západních Čechách, tj. ve městech Karlovy Vary, Mariánské či Františkovy Lázně (západočeský lázeňský trojúhelník). Dále v této oblasti jsou lázně např. ve městech Jáchymov, Konstantinovy Lázně, Kynžvart.

V oblasti jižních Čech jsou např. lázeňská města Bechyně a Třeboň.

Severní Čechy jsou také poměrně bohaté na výskyt pramenů, možnost zrekreovat se je např. v lázních ve městech Lázně Libverda, Lázně Kundratice či Teplice. Ve východních Čechách přicházejí v úvahu zejména Janské Lázně, Velichovky, Lázně Bělohrad a Lázně Bohdaneč. Ve středních Čechách jsou nejznámější Poděbrady.

Na jižní Moravě jsou např. Hodonín a Luhačovice. Na severní Moravě jsou např. Klimkovice, Karviná-Darkov, Jeseník, Karlova Studánka, Lipová-lázně, Teplice nad Bečvou.

Také na Slovensku najdeme mnoho takových míst. Mezi nejvýznamnější patří např. Piešťany, Trenčianske Teplice, Bardejov ad.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]