Lány (Lednicko-valtický areál)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lány
lovecký zámeček Lány (2011)
lovecký zámeček Lány (2011)
Základní informace
Slohempírový
ArchitektJosef Hardtmuth
Výstavba18101812
StavebníkJan I. z Lichtenštejna
Další majiteléLichtenštejnové
Současný majitelsoukromý majitel
Poloha
AdresaObora Soutok, Břeclav, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky25379/7-1161 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lovecký zámeček Lány je nejjižnější salet (drobná stavba) Lednicko-valtického areálu. Stojí na katastru Břeclavioboře Soutok, v lužních lesích nivy Moravy a Dyje, necelý kilometr od hranice s Rakouskem. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zámeček nechal postavit v letech 18101812 kníže Jan I. z Lichtenštejna a jeho realizací byl pověřen Josef Hardtmuth. V 60. letech 19. století pak okolo zámku vznikla obora, ve které Lichtenštejnové chovali jeleny a daňky. Po roce 1945 se zámek ocitl v hraničním pásmu se zákazem vstupu a byl zpustošen armádou. V současné době je rekonstruovaný zámeček v soukromém vlastnictví a veřejnosti nepřístupný.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se patrovou budovu vystavěnou v duchu empíru na půdorysu obdélníku. Jednoduché střízlivé výzdobě vévodí půlkruhový pavilon s pilíři na jihozápadní straně.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Lokalita je dostupná z Břeclavi nebo Lanžhota několika asfaltovými cestami (vjezd motorových vozidel jen na povolení), vede sem Břeclavská cyklostezka a NS Pohansko, která vede i okolo zámečku Pohansko a stejnojmennou archeologickou lokalitou.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-01-27]. Identifikátor záznamu 136487 : Zámek - zámeček Lány. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]