Ládví (stanice metra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ládví
Nástupiště stanice metra Ládví se soupravou M1
Nástupiště stanice metra Ládví se soupravou M1
StátČesko
MěstoPraha
ČtvrťKobylisy, Libeň
UliceStřelničná
Síť metraPražské metro
Vznik24. června 2004
DopravceDopravní podnik hl. m. Prahy
Tarifní pásmoP
Linkylinka C
Technické informace
Typ stanicehloubená
Počet nástupišť1
Počet vestibulů1
Hloubka pod povrchem7,0 m
ProjektantMetroprojekt
ArchitektMiroslav Mroczek[1]
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Průběh trati
Legenda
linka C směr Háje
předchozí stanice: Kobylisy
kolejový kříž
1 ostrovní nástupiště
eskalátory a schodiště do vestibulu
výtah do vestibulu a na povrch
1 obratová kolej
následující stanice: Střížkov
linka C směr Letňany
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ládví (zkratka LA[2]) je stanice metra ležící ve čtvrti Kobylisy v Praze 8. Byla otevřena v červnu 2004 s úsekem IV.C1 a do prodloužení metra do Letňan byla dočasně konečnou trasy C. Podle původních plánů, vzniknuvších před Sametovou revolucí, se stanice měla jmenovat Tankistů v i návaznosti na plánovaný název předchozí stanice Rudé armády.

Charakteristika stanice[editovat | editovat zdroj]

Ládví je hloubená stanice – stavěná v otevřené jámě; leží zhruba 7 m pod povrchem v nadmořské výšce 282 m n. m. Na rozdíl od většiny ostatních stanic je její nástupiště v mírném oblouku – nástupní hrana u 2. koleje je prohnutá severním směrem. V době dokončení se za nástupištěm východně nacházela jedna obratová kolej (která kvůli stavebním problémům nedosahovala délky ani 100 m), a dvě koleje odstavné. K přejezdům sloužil kolejový kříž před stanicí. Po dostavbě úseku Střížkov - Letňany byla obratová kolej prodloužena na standardní délku a na bývalé odstavné koleje navázaly traťové tunely.[3][4]

Strop nástupiště podpírají sloupy obložené nerezem. Výstup je podobný jako ve stanici Pankrác – z prostředka stanice je veden výstupní krátký eskalátorový tunel nahoru osou stanice do podzemního vestibulu, kde jsou výstupy k zastávce autobusu, tramvaje a do sídliště. K dispozici je také výtah pro osoby se sníženou pohyblivostí a kočárky. Poblíž se nachází záchytné parkoviště P+R.

Navazující úsek[editovat | editovat zdroj]

Na stanici Ládví navazuje úsek tří stanic (Střížkov, Prosek a Letňany), který byl otevřen 8. května 2008. Do roku 2018[5] ve stanici Ládví končila přibližně polovina spojů, takže v navazujícím úseku byla trasa obsluhována méně. V současnosti všechny soupravy pokračují až do stanice Letňany.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


← směr Háje Metro v Praze směr Letňany
· · · ·
Kobylisy Ládví Střížkov
Háje Bezbariérový přístupOpatov Bezbariérový přístupChodov Bezbariérový přístupRoztyly Bezbariérový přístupKačerov Praha-Kačerov (železniční zastávka)Budějovická Bezbariérový přístupPankrác Bezbariérový přístupPražského povstáníVyšehrad Bezbariérový přístupI. P. Pavlova Bezbariérový přístupMuzeum  Bezbariérový přístupHlavní nádraží Praha hlavní nádraží Bezbariérový přístupFlorenc  Bezbariérový přístupVltavská Praha-Bubny (nádraží) Bezbariérový přístupNádraží Holešovice Praha-Holešovice (nádraží) Bezbariérový přístupKobylisy Bezbariérový přístupLádví Bezbariérový přístupStřížkov Bezbariérový přístupProsek Bezbariérový přístupLetňany Bezbariérový přístup