Křížová cesta (Stárkov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křížová cesta
Základní informace
Lokalizace
Souřadnice
Map
Kód památky11956/6-5578 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křížová cesta ve Stárkově je poutní místo ve městě Stárkov. Nechal ji zbudovat městský radní města Johannes Schroll v roce 1755. Jednotlivá zastavení jsou tvořena kamennými bloky z šedého pískovce. Na nich jsou reliéfy, které vytvořil Bartoloměj Heinrich z Litomyšle. Cesta vychází od městského hřbitova. Na konci je kaple Čtrnácti svatých pomocníků[1].

Nápis na úvodním zastavení zní: Vám, kteří jdete s bolestí v duši touto cestou, zpytujte, zda ta vaše je tak velká, jako ta má.

Křížová cesta je zapsána na seznamu nemovitých památek pod číslem 11956/6-5578.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-07-28]. Identifikátor záznamu 11862 : kaple Čtrnácti svatých pomocníků Stárkov. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-07-28]. Identifikátor záznamu 118429 : křížová cesta Stárkov. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [2]. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PERNICA, Rudolf. Křížová cesta ve Stárkově. Stárkov: Obec Stárkov 6 s. (česky, nizozemsky, německy) 
  • CECHNER, Antonín. Soupis památek historických a uměleckých v politickém okresu Broumovském. Svazek XLV. Praha: Archaeologická komise při České akademii věd a umění, 1930. S. 290. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]