Kříž královny Dagmar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kříž královny Dagmar
Křížek královny Dagmar, zadní strana
Křížek královny Dagmar, zadní strana
Vlastnosti
Mediumzlato
Šířka29 mm
Výška43 mm
Umístění
UmístěníNárodní muzeum v Dánsku
Status
VlastníkDagmar Dánská
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křížek dánské královny Dagmar je nákrční šperk, dvojdílné byzantské enkolpion s oboustrannou smaltovanou výzdobou, pravděpodobně patřil dánské královně Dagmar Dánské, jež byla českou princeznou Markétou Přemyslovnou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Křížek byl nalezen v roce 1683 v Dagmařině hrobě v klášterním kostele svatého Brandta v Ringstedu na Sjællandu v Dánsku. Markéta pocházela z českého rodu Přemyslovců, byla dcerou krále Přemysla Otakara I. a byla provdána za Valdemara II., krále Dánska. Při svatbě přijala jméno Dagmar Dánská.

Křížek z jejího hrobu byl mnohokrát zkoumán v literatuře francouzské, německé, dánské i české a autoři dosud nedošli k jednotnému závěru. Dánové se pochopitelně pokoušeli oslabit záznam v inventáři dánské královské pokladnice o místě nálezu, protože šlo o královské pohřebiště, kde sousední hrob patřil původem dánské královně Richize. Většina literatury se ovšem shoduje na původní atribuci Dagmaře a Byzanci.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jde o dvoudílný dutý křížek – relikviář, protože do dutiny se pro ochranu nositele vkládala relikvie a zavíral se pomocí šesti nýtků na výstupcích. Je zhotoven doléváním ze zlata, má rozměry 2,4 × 2,8 cm bez ouška, které je novodobé. Na líci je zobrazen ukřižovaný Kristus. Podle výzdobné techniky pestrobarevného přihrádkového emailu, schématu Kristovy postavy a podle popisek psaných řeckou alfabetou je pravděpodobné, že byl zhotoven v Byzanci v intervalu od přelomu 10. a 11. století do konce 12. století. Někteří autoři poukázali na styky českého království s Kyjevskou Rusí a možnost získání při sňatku odtamtud, zobrazení postav jim připomíná pravoslavné ikony.

Dosavadní názory naposledy shrnul dánský historik Kasper Holdgaard Andersen z univerzity v Aarhusu [1]

Křížek je vystaven v Národním muzeu v Kodani. Dočkal se mnoha replik i více či méně věrných napodobenin, dnes je v tradičně protestantském Dánsku oblíbený převážně mezi dánskými luterány.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. danmarkshistorien.dk [online]. [cit. 2019-01-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-01-15. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • CHYTIL, Karel; FRIEDL, Antonín; KONDAKOV, Nikolaj Pavlovič. Kříž zvaný Závišův v pokladu kláštera ve Vyšším Brodu. Praha: [s.n.], 1930. 
  • WESSEL, Klaus: Byzantine enamels from the 5th to the 13th century, Shannon 1969, s. 29-30.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]