Kýchavice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKýchavice
alternativní popis obrázku chybí
Kýchavice bílá (Veratrum album)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádliliotvaré (Liliales)
Čeleďkýchavicovité (Melanthiaceae)
Rodkýchavice (Veratrum)
L., 1753
Druhy rostoucí v ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kýchavice (Veratrum) je rod jednoděložných rostlin z čeledi kýchavicovité (Melanthiaceae). Někteří autoři řadí rod kýchavice (Veratrum) do čeledi liliovité v širším pojetí (Liliaceae s.l.).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Mladý výhonek kýchavice bílé

Jedná se o vytrvalé pozemní byliny s oddenky a robustní olistěnou lodyhou. Jsou to rostliny jednodomé s oboupohlavními a někdy i samčími květy. Listy jsou lodyžní, jednoduché, přisedlé, střídavé, s listovými pochvami. Čepele listů jsou celokrajné, většinou široce vejčité až eliptické či okrouhlé, žilnatina je souběžná, často žebrovitě vyniklá. Květy jsou oboupohlavné, dolní květy mohou být pouze samčí, jsou v bohatých květenstvích, zpravidla ve vrcholových složených hroznech nebo latách. V květenství jsou přítomny listeny. Květy jsou pravidelné, vytváří se češule srostlá s bází semeníku, okvětí je vyvinuto, zpravidla 6 okvětních lístků ve 2 přeslenech (3+3), okvětní lístky jen na bázi srostlé, vytrvalé. Tyčinek je 6, ve 2 přeslenech, jsou volné. Gyneceum je složeno ze 3 plodolistů, synkarpní, semeník je svrchní až polospodní. Plod je suchý, pukavý, jedná se o tobolku, většinou hluboce trojlaločnou. Semena jsou křídlatá.

Rozšíření ve světě[editovat | editovat zdroj]

Je známo asi 25-40 druhů, které jsou v Evropě, Asii a Severní Americe.

Výskyt v Česku[editovat | editovat zdroj]

V ČR rostou 2-3 druhy, záleží na pojetí. Kýchavice bílá je celkem statná horská rostlina, v ČR můžeme vidět 2 poddruhy nebo druhy (záleží na pojetí). Kýchavice bílá Lobelova (Veratrum album subsp. lobelianum) roste celkem běžně hlavně v pohraničních pohořích, kýchavice bílá pravá (Veratrum album subsp. album) pouze v přírodní památce Hejdlovský potok a jeho okolí na území CHKO Blanský les, na Šumavě a v Novohradských horách. Kýchavice černá (Veratrum nigrum) je velmi vzácný a kriticky ohrožený druh (C1), v ČR má jen několik lokalit v teplých oblastech.

Seznam druhů[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Květena ČR: 8. díl, Štěpánková Jitka (ed.) (2011), Academia, Praha
  • Klíč ke Květeně České republiky, Kubát K. et al. (eds.), Academia, Praha
  • Nová Květena ČSSR, vol. 2, Dostál J. (1989), Academia, Praha

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]