Káva bez kofeinu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Reklama na kávu se sníženým obsahem kofeinu, Francie, 1934

Káva bez kofeinu je káva, ze které byl odstraněn kofein, resp. jeho koncentrace snížena asi o 97 %. Doporučuje se místo klasické kávy pro kardiaky a lidi trpící hypertenzí (podobně jako melta nebo jiné kávoviny bez kofeinu). Na světové spotřebě kávy se podílí asi 10 %. K dostání je jak klasická mletá káva, tak i rozpustná. Jeden šálek (240 ml) bezkofeinové kávy obsahuje zhruba 2–12 mg kofeinu, šálek klasické kávy zhruba 100 mg a více.[1] Výrobu kávy bez kofeinu patentoval Ludwig Roselius v roce 1905.[2] Všechny známé způsoby odstraňování kofeinu různou mírou ovlivňují chuť, neboť výsledný produkt může obsahovat zbytky chemických látek použitých při dekofeinizaci a také bývají spolu s kofeinem do malé míry odstraněny žádoucí aromatické látky a oleje.[3]

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Evropský proces[editovat | editovat zdroj]

Evropský proces je nejčastější postup výroby kávy bez kofeinu. Spočívá v tom, že se ještě nepražená káva namáčí ve vodě a po rozevření zeleného zrna promývá v dichlormethanu. Ten absorbuje kofein. Nakonec se káva opět promyje ve vodě a znovu vysuší. Po tomto procesu zůstane káva aromatická a do velké míry si zachová původní chuť,[4] s drobnými náznaky chemické příchuti v chuťovém dozvuku.

Švýcarský vodní proces[editovat | editovat zdroj]

Švýcarský vodní proces se obejde bez chemické operace (extrakce kofeinu methylenchloridem), ale výsledná káva je méně aromatická a má méně výraznou chuť. Káva je kompletně vylouhována v horké vodě a páře a výluh je filtrován filtry s aktivním uhlíkem. Po odstranění kofeinu z výluhu (adsorpcí na uhlíkový filtr) se v něm kávové boby opět namáčejí a jeho nasátím opět získávají své aroma a chuť. Po usušení se kávová zrna upraží. Nevýhodou tohoto procesu je, že kromě kofeinu odstraňuje také éterické oleje a aromata a káva je tak bez vůně a chuti. Pro tento proces je vhodnější arabica než robusta.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Caffeine content for coffee, tea, soda and more [online]. mayoclinic.com, 2009-10-03 [cit. 2011-05-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Jak se vyrábí káva bez kofeinu? [online]. lidovky.cz, 2007-12-01 [cit. 2011-05-16]. Dostupné online. 
  3. MARTIN, Pössl. Káva jako životní styl. Praha: Grada Publishing, 2010. Dostupné online. ISBN 978-80-247-2822-3. S. 30. 
  4. ANTOL, Marie Nadine. Confessions of a Coffee Bean: The Complete Guide to Coffee Cuisine. New York: Square One Publishers, 2002. Dostupné online. ISBN 0-7570-0020-7. S. 39. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]