Kyšperk (hrad, okres Ústí nad Orlicí)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kyšperk
příkop a val někdejšího hradu
příkop a val někdejšího hradu
Základní informace
Slohgotický
Stavebníkneznámý
Další majiteléŽampachové z Potštejna aj.
Poloha
Adresajihozápadní okraj města, Letohrad, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Kyšperk
Kyšperk
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kyšperk (německy Geiersberg) je zřícenina hradu, který stával nad městečkem Kyšperk, (dnes Letohrad), na návrší zvaném Hradisko.

V historických pramenech o tomto hradu mnoho není, zmiňován však byl roku 1308 v souvislosti s Ješkem z Kyšperka. Někdy před rokem 1396 spojil Mikuláš Žampach z Potštejna panství hradu Kyšperk se žampašským panstvím, hrad přestal být obývaný a brzy zpustl. Součástí žampašského panství zůstal hrad Kyšperk až do roku 1568, kdy se opět stal centrem samostatného panství.

Když byl v těsné blízkosti hradu vybudován zámek, hrad přestával mít svůj význam a tím začal jeho zánik. Ke konečné zkáze hradu přispělo jeho rozebrání na stavební materiál při stavbě poutní kaple Jana Nepomuckého, kterou v roce 1714 začal stavět tehdejší majitel kyšperského panství František Karel Libštejnský z Kolovrat. Zbytek hradu také rozebrali obyvatelé města. Koncem šedesátých let 19. století byla při stavbě železniční trati Kyšperk – Ústí nad Orlicí odlámána část hradního návrší a tím poškozeny zbytky opevnění na jihovýchodní straně.

Dnes zůstaly zachovány jen zbytky valů a příkopy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]