Květné jezero (přírodní památka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Květné jezero
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Vyhlášení7. července 1956
VyhlásilMinisterstvo školství a kultury
Nadm. výška162 m n. m.
Rozloha1,49 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresBřeclav
UmístěníLednice
Souřadnice
Květné jezero
Květné jezero
Další informace
Kód203
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Květné jezero je přírodní památka v okrese Břeclav na katastrálním území obce Lednice na Moravě ve správě Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Geomorfologicky náleží Dyjsko-moravské nivě v Dolnomoravskému úvalu. Památku tvoří mrtvé rameno řeky Dyje Květné jezero v její údolní nivě, je součástí Lednicko-valtického areálu. Chráněna je tůň se zbytkem lužního lesa, dříve významná lokalita vodních rostlin. Při regulaci řeky však došlo k poklesu hladiny podzemní vody a jezero na čas vyschlo. Chráněný řezan pilolistý zmizel v roce 1972, po něm i leknín bílý.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Nad podložními třetihorními sedimenty Vídeňské pánve jsou pleistocénní fluviální štěrkopísky, překryté holocenními písčitými hlínami. Půdy jsou zastoupeny černicí glejovou a pelickou.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Lužní les tvoří tvoří dub letní, jasan úzkolistý, javor babyka, pod nimi bledule letní, na březích tůně roste ostřice štíhlá, ostřice Buekova, ostřice černoklasá, karbinec evropský, kyprej obecný, pryšec bahenní. Leknín bílý a řezan pilolistý, kvůli kterému byla památka zřízena, patří již k vyhynulým vodním rostlinám.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Mezi brouky jsou zastoupeny kozlíček Oberea moravica, roháč obecný, tesařík obrovský a páchník hnědý, dále jsou tu kolonie mravence lužního, na které je vázána skálovka mikárie pospolitá (pavouci), z obojživelníků tu žije blatnice skvrnitá, skokan skřehotavý, skokan zelený či čolek obecný. Z ptáků zde hnízdí lejsek bělokrký, lejsek šedý, žluva hajní, slavík obecný, čáp bílý, vzácně luňák hnědý a ostříž lesní.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]