Květinářství

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Květinářství je obor zabývající se studiem a používáním rostlin, pěstovaných pro jejich estetický účinek, a jejich použitím včetně vázání kytic a věnců. Jedná se o nadřazený obor, který shrnuje množství různých činností, které se zabývají i dosti odlišnými oblastmi. Květinářství může také znamenat označení pro maloobchodní prodejnu zabývající se prodejem květin a příbuzného sortimentu.

Květinářství v ČR[editovat | editovat zdroj]

V České republice působí Svaz květinářů a floristů České republiky. Celková produkce českých květin představuje 2,2 miliardy korun a hodnota dovozu činí přibližně 4 miliardy (z toho půl miliardy tvoří růže); český trh roste nepřetržitě od roku 2013. Největšími dodavateli do ČR jsou Nizozemsko (60 %) a Dánsko (14 %). Kolem 99 % sortimentu řezaných květin je dováženo od pěstitelů ze zemí s tropickýmsubtropickým klimatem, kterým čeští producenti nemohou ekonomicky konkurovat.[1]

Svaz květinářů a floristů ČR dnes zabezpečuje fungování registrované známky Česká květina, zastřešující některé české producenty okrasných květin, splňujících stanovené standardy kvality.

Příklady používaných rostlin[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JELÍNKOVÁ, Barbora. Řekni to květinou. Týden. 2018, roč. 25, čís. 35, s. 82–84. ISSN 1210-9940. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]