Kvalifikace na Mistrovství světa ve fotbale 1966 (CAF, AFC a OFC)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Související informace naleznete také v článku Kvalifikace na Mistrovství světa ve fotbale 1966.

Společná Kvalifikace na Mistrovství světa ve fotbale 1966 pro zóny CAF, AFC a OFC určila jednoho účastníka finálového turnaje.

Společné kvalifikace Afriky, Asie a Oceánie se mělo zúčastnit 18 týmů. Avšak všech 15 afrických týmů se vzdalo účasti na protest proti tomu, že nemá Afrika alokováno alespoň jedno přímé místo na MS. Původně bylo plánováno, že bude v první fázi africké zóny 15 týmů rozlosováno do 6 skupin po třech, resp. dvou týmech. Vítězové skupin se následně měli utkat systémem doma a venku o postup do finálové fáze. V asijské a oceánské části se nejprve měla čtveřice týmů utkat v jedné skupině, jejíž vítěz měl postoupit do finálové fáze, kde se měl přidat ke třem africkým týmům. Vítěz finálové fáze měl postoupit na MS.

První fáze – Afrika[editovat | editovat zdroj]

Skupina 1[editovat | editovat zdroj]

Týmy Ghana Ghana a Guinea Guinea vzdaly účast na protest proti tomu, že africká zóna nemá alespoň jednu přímou místenku na MS.

Skupina 2[editovat | editovat zdroj]

Týmy Súdán Súdán a Kamerun Kamerun vzdaly účast na protest proti tomu, že africká zóna nemá alespoň jednu přímou místenku na MS.

Skupina 3[editovat | editovat zdroj]

Týmy Tunisko Tunisko, Alžírsko Alžírsko a Libérie Libérie vzdaly účast na protest proti tomu, že africká zóna nemá alespoň jednu přímou místenku na MS.

Skupina 4[editovat | editovat zdroj]

Týmy Maroko Maroko, Senegal Senegal a Mali Mali vzdaly účast na protest proti tomu, že africká zóna nemá alespoň jednu přímou místenku na MS.

Skupina 5[editovat | editovat zdroj]

Týmy Etiopie Etiopie a Gabon Gabon vzdaly účast na protest proti tomu, že africká zóna nemá alespoň jednu přímou místenku na MS.

Skupina 6[editovat | editovat zdroj]

Týmy Egypt Egypt, Libye Libye a Nigérie Nigérie vzdaly účast na protest proti tomu, že africká zóna nemá alespoň jednu přímou místenku na MS.

Druhá fáze – Afrika[editovat | editovat zdroj]

Druhá africká fáze se nehrála, protože po odhlášení všech afrických týmů již ve hře nezbyl žádný tým.

První fáze – Asie[editovat | editovat zdroj]

Jižní Afrika Jihoafrická republika byla vyloučena FIFA kvůli apartheidu. Jižní Korea Jižní Korea se vzdala účasti na protest proti přestěhování dějiště turnaje z Japonska do Kambodže.

Poř. Tým B Z V R P VG IG
1 Severní Korea Severní Korea 4 2 2 0 0 9 2
2 Austrálie Austrálie 0 2 0 0 2 2 9
Datum Domácí Výsledek Hosté
21. listopadu 1965, Phnom Penh Severní Korea Severní Korea 6 – 1 Austrálie Austrálie
24. listopadu 1965, Phnom Penh Austrálie Austrálie 1 – 3 Severní Korea Severní Korea

Severní Korea postoupila do finálové fáze.

Finálová fáze[editovat | editovat zdroj]

Kvůli odhlášení afrických týmů se Severní Korea Severní Korea automaticky kvalifikovala na Mistrovství světa ve fotbale 1966.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 1966 FIFA World Cup qualification (CAF, AFC and OFC) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]