Kurigalzu I.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kurigalzu I.
Narození15. století př. n. l.
Úmrtí1375 př. n. l.
PotomciKadašman-Enlil I., Burna-Buriaš II. a sestra nebo dcera Kadašman-Enlila I.
OtecKadašman-Charbe I.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kurigalzu I. byl kassitský král Babylonie v období kolem r. 1390 př. n. l.

Kurigalzu I. přesunul královské sídlo z Babylónu do nově vybudovaného města Dur-Kurigalzu (Pevnost Kurigalzova, nyní hradiště Akarkuf). Místo bylo vybráno pro svou strategickou polohu v severní části Mezopotámie a pro relativně jednoduchou obhajitelnost proti případným útokům. Nové město zdobily bohaté paláce a mnoho chrámů.

Kurigalzu používal poměrně zvláštní titul „král rovných (sobě) mezi svými předchůdci“ a titul Sargona I. „král mnohých/hojných“. Podle vzoru králů z Uru a Isinu byl Kurigalzu považován za boha již byl během jeho života. Své „zbožnění“ ospravedlnil rozhodnutím nikoliv bohů babylonských, ale bohů kassitských – Šumalii a Šukamuny. Těm nechal vybudovat velký chrám přímo v Babylonu. V tomto chrámu byl podle svého prohlášení údajně obdařen božskou září a obdržel insignie královské moci. Zřejmě se přikláněl ve prospěch kultu nippurského boha Enlila (ztotožněného s kassitským Harbem), který soupeřil s babylonským Mardukem. Tím, že přesunul své sídlo z Babylonu, udělil vlastně tomuto městu privilegia: možnost autonomně řídit město jeho obyvateli, osvobození od státních daní atd. Jak zdůrazňují jeho nápisy, to vše dělal kvůli Mardukovi.

S Egyptem měl Kurigalzu přátelské vztahy. Svou dceru poslal do harému faraóna Amenhotepa III., a když se ho syrská města pokoušela zapojit do aliance proti faraonovi, poslal jim úplné odmítnutí z důvodu, že je faraónovým spojencem. Dokonce jim hrozil válkou, jestliže jejich vzpoura bude realizována.

Existují spekulace, že Aššúr byl v nějaké formě na Kurigalzovi závislý nebo byl dokonce jeho vazalským územím. Pokud k tomu ale skutečně došlo, je pravděpodobné, že se jednalo pouze o formální záležitost. Jeho nejstarší dcera, (podle novobabylonského dokumentu VAT 17020) se provdala za krále Elamu Pahir-Iššana. Nicméně někteří historici se domnívají, že se jednalo o dceru Kurigalzu II.. Přesné údaje o počtu let a délky jeho panování se nedochovala.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Historie starověkého východu. "Зарождение древнейших классовых обществ и первые очаги рабовладельческой цивилизации.", Díl 1. Mezopotámie - Třetí babylonská dynastie, I. M. Djakonov, nakl. Nauka, 1983. rusky.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Babylonský král
Předchůdce:
Kadašman-Charbe I.
kolem r.1390 př. n. l.
Kurigalzu I.
Nástupce:
Kadašman-Enlil I.