Kuno von Westarp

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kuno von Westarp
Stranická příslušnost
ČlenstvíNěmecká národně lidová strana
Německá konzervativní strana
Konzervativní lidová strana

Narození12. srpna 1864
Ludomy
Úmrtí30. července 1945 (ve věku 80 let)
Berlín
ChoťAda Gräfin von Pfeil und Klein-Ellguth (od 1893)
RodičeViktor von Westarp a Eleonore von Oven
DětiGertrude von Westarp
Adelgunde von Westarp
Profeseprávník a politik
CommonsKuno von Westarp
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kuno von Westarp (uprostřed) v červenci 1928

Hrabě Kuno Friedrich Viktor von Westarp (12. srpna 1864 Ludom30. července 1945 Berlín) byl německý konzervativní politik.

Život[editovat | editovat zdroj]

Westarp se narodil v Ludomu (dnešní vesnice Ludomy v Polsku) v pruském Poznaňsku, jako syn staršího lesnického úředníka. Navštěvoval gymnázium v Postupimi a později studoval právní vědu na univerzitách v Tübingenu, Vratislavi, Lipsku a Berlíně. V roce 1886 úspěšně splnil Staatsexamen a nastoupil vojenskou službu ve Vratislavi a Postupimi, kdy byl povýšen na rezervního důstojníka 1. pěšího pluku.

V roce 1887 zahájil svoji kariéru v okresní státní správě ve Freienwalde, Braniborsku (v té době tam byl šéfem Theobald von Bethmann-Hollweg, který se později stal německým kancléřem). Po své druhé Staatsexamen působil jako Rechtsassessor v Gostyńi, Babimostu (obojí Poznaňsko) a ve Štětíně. V roce 1902 vstoupil do služeb Pruského státního ministerstva a stal se náčelníkem policie v Schönebergu a Wilmersdorfu, předměstích Berlína. Od roku 1908 působil jako soudce u Pruského správního soudu.

V devadesátých letech vstoupil do německé agrární strany Bund der Landwirte (BDL), jeho politický postup začal ale až v roce 1908, kdy se stal členem německého Reichstagu v řadách konzervativců strany Deutschkonservative Partei (DKP). V letech 19131918 byl hlavou parlamentní skupiny. Během První světové války vystupoval proti snahám sněmu o mírové řešení. Obhajoval neomezenou ponorkovou válku.

Po německé Listopadové revoluci (1918–1919) se Westarp stal jedním ze zakládajících členů Německé národně lidové strany (DNVP). V letech 19241928 byl jejím předsedou. V roce 1930 stranu opustil a společně s Gottfriedem Reinholdem Treviranem se stal jedním ze zakladatelů Konservative Volkspartei (KVP). Za tuto stranu se účastnil Říšského sněmu až do roku 1932.

Do dalších voleb, konajících se v roce 1932, už nekandidoval a v roce 1933, po takzvaném Machtergreifungu odešel z veřejného života do ústraní. Později jej nacistické autority podezíraly z účasti na červencovém antentátu na Hitlera, ale předběžné vyšetřování proti němu nepředložilo žádný důkaz. Na konci druhé světové války byl v Berlíně zajat sovětskými okupačními silami. Brzy byl však propuštěn a krátce nato zemřel.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kuno von Westarp na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kuno Graf von Westarp: "Konservative Politik im Übergang vom Kaiserreich zur Weimarer Republik. Bearb. von Friedrich Freiherr Hiller von Gaertringen unter Mitwirkung von Karl J. Mayer und Reinhold Weber". I: Quellen zur Geschichte des Parlamentarismus und der politischen Parteien, Dritte Reihe, Bd. 10. Düsseldorf: Droste Verlag 2001. 647 Stran. ISBN 3-7700-5239-0.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]