Krásnoočko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKrásnoočko
alternativní popis obrázku chybí
Schematické zobrazení krásnoočka
Vědecká klasifikace
DoménaEukaryota
ŘíšeExcavata
KmenEuglenozoa
Třídakrásnoočka (Euglenoidea)
ŘádEuglenales
ČeleďEuglenaceae
Rodkrásnoočko (Euglena)
Ehrenberg, 1830
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Možná hledáte: rody Krásnoočko (květina) Coreopsis a Ascoglena, rovněž česky nazývané krásnoočko.

Krásnoočko (Euglena) je rod jednobuněčných bičíkatých organismů na pomezí mezi prvoky a řasami, dnes však řazený do kmene Euglenozoa, říše Excavata.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Buňka krásnoočka je kryta jemnou pružnou blanou zvanou pelikula, díky které může krásnoočko měnit svůj tvar. Pohyb mu umožňuje bičík. Prostřednictvím bičíku rychle plave a změnou svého tvaru se dokáže protáhnout mezi překážkami. Blízko místa, ze kterého vyrůstá bičík, má útvar zvaný stigma – červenou světločivnou skvrnu, jejíž pomocí krásnoočko zjišťuje, odkud přichází světlo. Také mají pulzující vakuolu a nacházejí se ve sladkých vodách (často znečištěných).

Když jsou delší dobu ve tmě bez možnosti fotosyntézy, dokážou se živit organickými částicemi.[zdroj?] Krásnoočko se rozmnožuje nepohlavně, dělením na dva nové jedince. Krásnoočka se většinou vyskytují ve znečištěných vodách. Některé taxony jsou schopné žít v biotopech s extrémně nízkým pH, např. Euglena mutabilis Schmitz, se vyskytuje v rašeliništích a rašelinných vodách a také v kyselých biotopech spojených s těžbou.

Význačné druhy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]