Krylatskoje (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Krylatskoje
StátRusko
MěstoMoskva a Krasnogorsk Urban Settlement
Vznik31. prosince 1989
LinkyArbatsko-Pokrovskaja
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Nástupiště stanice

Krylatskoje (rusky Крылатское) je stanice moskevského metra, byla do 7. ledna 2008 západní konečná Filjovské linky [1] , později pak průjezdná stanice Arbatsko-Pokrovské linky.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Konstrukce[editovat | editovat zdroj]

Krylatskoje se řadí mezi podzemní, hloubené, mělce založené stanice s ostrovním nástupištěm, jednolodní konstrukce. Nachází se 9,5 m pod zemským povrchem a otevřena byla 31. prosince 1989 jako součást prodloužení Filjovské linky o jednu stanici směrem na severozápad města. Krylatskoje má dva výstupy, které vedou z nástupiště do podpovrchových vestibulů, umístěných pod širokou třídou na stejnojmenném sídlišti.

Provoz[editovat | editovat zdroj]

Na rozdíl od ostatních konečných stanic, kde se kolejový přejezd nachází až za nástupištěm, v Krylatskoje je tomu naopak. Cestující tak musí vystupovat i nastupovat na stejné koleji; druhá kolej je tudíž nevyužitá. Po dokončení úseku budovaného dále na sever (tento traťový úsek je již řadu let rozestavěný avšak nepracuje se na něm) získá Krylatskoje charakter obyčejné stanice; procházet zde má Arbatsko-Pokrovská linka, Filjovská tu bude ale stále končit.

Prostory nástupiště[editovat | editovat zdroj]

V prostoru nástupiště tvoří obklad spodní části stěn bílý mramor, horní část pak je bíle omítnutá a plynule přechází v oblouk lodi (pouze ale u jedné koleje, u druhé omítnutá stěna pokračuje až přímo ke kolejnicím). Oblouk je z jedné strany upraven tak, že vznikl prostor pro 25 lamp, které ji nasvěcují. Další osvětlení pak zajišťují lampy umístěné přímo na sloupech vycházejících z podlahy nástupiště.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.urbanrail.net [online]. [cit. 2008-09-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-09-14. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Ščjolkovskaja Metro v MoskvěArbatsko-Pokrovskaja směr Pjatnickoje šosse
Molodjožnaja Kuncevskaja Strogino
ŠčjolkovskajaPervomajskajaIzmajlovskajaPartizanskaja SemjonovskajaElektrozavodskaja BaumanskajaKurskaja Ploščaď Revoljucii Arbatskaja SmolenskajaKijevskaja Park Pobědy Slavjanskij bulvarKuncevskaja MolodjožnajaKrylatskojeStrogino MjakininoVolokolamskajaMitinoPjatnickoje šosse