Krvinkovky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKrvinkovky
alternativní popis obrázku chybí
Merozoiti rodu Plasmodium uvnitř erytrocytu
Vědecká klasifikace
DoménaEukaryota
ŘíšeChromalveolata
NadkmenAlveolata
Kmenvýtrusovci (Apicomplexa)
Třídakrvinkovky (Aconoidasida)
Peters, and Haberkorn, 1980
Řády
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Krvinkovky (Aconoidasida, Haematozoea) je třída parazitických prvoků (výtrusovců) s redukovaným apikálním komplexem nepohlavní generace. Jsou to původci závažných onemocnění lidí i zvířat, přenášených krev sajícími členovci. Významné jsou rody Plasmodium, původce malárie, Babesia, původce babesiózy, a Theileria, která způsobuje smrtelné onemocnění skotu.

Životní cyklus[editovat | editovat zdroj]

Jsou to obligátní parazité, v životním cyklu dochází ke střídání hostitelů – definitivním hostitelem jsou členovci, mezihostitelem pak obratlovci včetně člověka. Nepohlavní rozmnožování probíhá většinou v krevních buňkách, gamogonie a sporogonie ve střevě, slinných žlázách i jinde v těle členovce, který zároveň slouží jako vektor. Zygoty jsou pohyblivé (tzv. ookinety) a uvnitř se netvoří sporocysty, ale přímo sporozoiti. Nedochází tudíž k encystaci a infekční stadia jsou přenášena při sání krve přímo do nového hostitele.

Životní cyklus rodu Plasmodium

Definitivním hostitelem prvoka Plasmodium jsou komáři rodu Anopheles, Aedes a Culex. Když se takový komár napije krve obratlovce, který trpí malárií, nasaje také samčí a samičí gamonty, které se v jeho střevě přemění na gamety. Pohyblivé zygoty pronikají do stěny střeva, kde vytvoří tenkostěnnou oocystu, vyklenutou z vnějšího povrchu střeva. V ní se vyvíjí sporozoiti, kteří po prasknutí oocysty migrují hemolymfou do slinných žláz komára.

Komár při dalším nasátí krve přenese sporozoity do krve nového mezihostitele. Ty nejprve migrují do jater, kde se v buňkách jaterního parenchymu přemění na meronty, kteří se nepohlavně množí za vzniku několika tisíc merozoitů. Merozoiti pronikají do červených krvinek, kde se opět množí merogonií. Po určité době se z merozoitů začnou vyvíjet první gamonti, kteří mohou opět infikovat komára a cyklus se tak opakuje.

U řádu Piroplasmida jsou definitivními hostiteli klíšťata, jinak je cyklus velmi podobný.

Taxonomická poznámka[editovat | editovat zdroj]

V některých novějších systémech je třída místo Haematozoea nazývána Aconoidasida, a to podle uspořádání apikálního komplexu. Jak již bylo zmíněno, u této třídy je apikální komplex redukovaný, konoid a někdy také prekonoidální prstence totiž chybí.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HAUSMAN Klaus, HÜLSMANN Norbert. Protozoologie. Z angl. 2. vyd. přel. RNDr. Jiří Lom DrSc. 1. vyd. v ČR. Praha: Academia, 2003. 347 s. ISBN 80-200-0978-7.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]