Kronika ohlášené smrti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kronika ohlášené smrti
AutorGabriel García Márquez
Původní názevCrónica de una muerte anunciada
ZeměKolumbie
Jazykšpanělština
Žánrthriller a mystérium
Datum vydání1981
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kronika ohlášené smrti (v originále „Crónica de una muerte anunciada“) je osmdesátisedmistránková novela Gabriela Josého García Márqueze, vydaná v roce 1981 a zfilmována v roce 1987.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

V knize jde o naplnění zvykového práva v jednom americkém městečku první poloviny 20. století. Ohlášenou smrtí je myšlena vražda Santiaga Nasara, bohatého muže, jenž je zavražděn jako údajný svůdce dívky Angely jejími bratry Pedrem a Pablem. Angela má být provdána, ale budoucí manžel – taktéž bohatý – ji vrátí zpět rodině kvůli tomu, že není panna.

Bratři vlastně nechtějí Santiaga zabít, a tak vyhlásí svůj čin dopředu po celém městečku. Paradoxně je však Santiago téměř jediným člověkem, který nemá o svém plánovaném zabití ani tušení, jelikož jej nikdo z egoistických, pokryteckých, hloupých či slabých obyvatel nevaruje.

Kronika popisuje okolnosti vraždy z pohledu Santiagova blízkého přítele, který byl jedním z hrstky lidí nezpravených o plánu dvojčat. Ten však do knihy neplete moc svých pocitů a snaží se přesně zrekonstruovat tu téměř absurdní situaci a skoro nemožnou souhru náhod, která vyvstala před tolika lety, a přece není nikoho, koho by do dalšího života alespoň trochu nepoznamenala.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]