Krkavá skala

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Krkavá skála)
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Krkavá skala
Krkavá skála
Krkavá skála
Základní informace
Vyhlášení1952, 1984, 1988
Rozloha0,2619 ha
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
OkresRužomberok
UmístěníVeľká Fatra
Souřadnice
Krkavá skala
Krkavá skala
Další informace
Kód325
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Poloha PP v rámci pohoří Velká Fatra

Krkavá skala je přírodní památka na území slovenského Národního parku Veľká Fatra. Skalní jehla Krkavá skála se nachází na úpatí vrchu Sidorovo severně od vesnice Vlkolínec v katastrálním území města Ružomberok v okrese Ružomberok v Žilinském kraji. Se svojí výškou 22 m patří mezi nejvyšší skalní jehly na Slovensku. Ochrana území o rozloze 0,2619 ha byla vyhlášena v roce 1952, vyhláška pak byla ještě novelizována v letech 1984 a 1988. Ochranné pásmo nebylo stanoveno.

Předmět ochrany[editovat | editovat zdroj]

Mohutná skalní jehla, tvořená vápencem a dolomitem, vznikla erozní činnosti.  Ve spodní části skály jsou viditelné vrstvy horniny ze střední jury (dogger). Na jejím vrcholu se nacházejí porosty borovice a buku.

Rostou zde významné druhy vápencové flóry - prvosenka holá (Primula Auricula), hořec Clusiův (Gentiana Clusii), koniklec slovenský (Pulsatilla slavica), chudina vždyzelená (Draba aizoides), lomikámen vždyživý (Saxifraga paniculata), sleziník červený (Asplenium trichomanes), sleziník zelený (Asplenium viride). Ze obratlovců byly pozorovány ještěrky živorodé (Zootoca vivipara) a z nápadnejších druhů hnízdící rehek domácí (Phoenicurus ochruros). Skála porostlá borovicemi slouží jako odpočinkové místo přelétávajících ptáků jako poštolka obecná (Falco tinnunculus), krkavec černý (Corvus corax) a mnoha dalších. Na území platí 4. stupeň ochrany.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. webový portál Poznávejte Liptov. https://ruzomberok.dnes24.sk/ [online]. [cit. 2019-09-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]