Križovany nad Dudváhom

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Križovany nad Dudváhom
Kostel Povýšení svatého Kříže
Kostel Povýšení svatého Kříže
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška160 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajTrnavský
OkresTrnava
Tradiční regionDolní Pováží
Križovany nad Dudváhom
Križovany nad Dudváhom
Križovany nad Dudváhom, Slovensko
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha10,26 km²
Počet obyvatel1 816 (31. 12. 2014)
Hustota zalidnění177 obyv./km²
Správa
Statusobec
StarostaSvetlana Královičová
Vznik1296 (první písemná zmínka)
Oficiální webwww.krizovany.sk
Telefonní předvolba+421-33
PSČ919 24
Označení vozidel (do r. 2022)TT
NUTS556483
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Križovany nad Dudváhom, do roku 1948 Kerestúr[1] (maďarsky Keresztúr nebo také Vágkeresztúr)[2] jsou obec na Slovensku v okrese Trnava. Obec leží 6 km jihovýchodně od Trnavy. První písemná zmínka o obci sahá do roku 1296. V letech 1975 až 1990 byly Križovany nad Dudváhom sloučeny s obcemi Opoj a Vlčkovce do obce Dudváh.[2]

V obci je římskokatolický kostel Povýšení sv. Kříže z roku 1937 a k němu přilehlá rotunda. V obci je zřízený i obecní sportovní klub OŠK Križovany nad Dudváhom hrající 5. ligu.

Přes obec vedla první slovenská koňská železnice, která byla nejprve postavená pro parní provoz a dnes její část využívá Železniční trať Trnava–Sereď spojující Trnavu a Sereď.

Rotunda sv. Kříže[editovat | editovat zdroj]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Rotunda byla postavena někdy v první polovině 13. století. Patrocinium sv. Kříže dalo jméno i celé obci, které sloužilo jako farní kostel.

Během Tökölyho povstání v letech 1678-1687 rotundu obsadili a přeměnili ji na stáje pro koně. V období baroka v letech 17601780 byla rotunda začleněna k novému kostelu jako jeho přesbytář. Jednalo se o jednolodní stavbu se západní věží a dvěma postranními kaplemi vytvářející transept. Nová stavba byla propojená s rotundou zbouráním zdiva na západní straně. V lodi rotundy byly vytvořeny dvě barokní okna a středověké prvky - okna a vlys - byly zazděny. Stejně tak vítězný oblouk, jelikož z původní svatyně se stala sakristie. V této době bylo i upraveno zasvěcení kostela.

V roce 1937 byl barokní kostel zbourán, aby uvolnil místo pro větší. Původně s ním měla být zbourána i rotunda. Až na zásah Štátného referátu na ochranu památek na Slovensku k tomu nedošlo. Románskou rotundu tak začlenili do nové trojlodní stavby jako boční kapli. Při té příležitosti byla i obnovena. Roku 1967 se začal umělecko-historický výzkum, po kterém byly odkryté původní středověké prvky. V roce 2000 byla opravena dřevěná střecha.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Rotunda představuje zajímavý příklad postupného pronikání gotických prvků do románského slohu. Celková dispozice je ještě románská, loď je však už zaklenutá šestidílnou žebrovou klenbou s kruhovým svorníkem uprostřed. Apsida je zaklenutá tradiční konchou.
  • O datování stavby se vedly diskuze, jako doba vzniku se udávalo 12. století, někdy i 11. Výzkum však potvrdil, že žebrová klenba v lodi je původní.
  • V apsidě na severní straně sloužící jako pastoforium byl v roce 1967 objevený černý letopočet 1246 napsaný arabskými číslicemi.
  • Rotunda patří mezi menší stavby svého druhu, s průměrem lodě 540 cm a apsidy 340 cm.
  • Fasáda lodě i apsidy je pod střechou zdobená tzv. stříškovým vlysem z cihel.
  • Loď rotundy byla osvětlena dvěma štěrbinovými okny po stranách jižního portálu (dnes zazděné), na apsidě se jižní a východní okno dochovalo.
  • V lodi jsou dvě románské sedilie se středním sloupkem.

Současný stav[editovat | editovat zdroj]

Kostel patří místní farnosti. Rotunda je v dobrém stavu. V poměrně nedávné době byly okolo kostela vysázeny smrky, které zakryly výhled na rotundu, především z východní strany.

Významné osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Križovany nad Dudváhom na slovenské Wikipedii.

  1. MOKRÁ, Elena. Kronika obce Križovany nad Dudváhom [online]. [cit. 2021-12-12]. Dostupné online. 
  2. a b Slovenské slovníky. slovnik.juls.savba.sk [online]. [cit. 2023-12-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]