Krasnopresněnskaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Krasnopresněnskaja
Nástupiště stanice, střední loď
Nástupiště stanice, střední loď
StátRusko a Sovětský svaz
MěstoMoskva
Vznik14. března 1954
LinkyKolcevaja
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Kód památky7730922000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Krasnopresněnskaja (rusky Краснопресненская) je stanice moskevského metra na Kolcevské lince. Otevřena byla 14. března 1954, řadí se tedy k nejnovějším ze stanic okružní linky. Nese název podle nedaleké ulice Krasnaja Presnaja a sama dala z části jméno sedmé lince (Tangansko-Krasnopresněnské).

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Krasnopresněnskaja je podzemní (35 m hluboko pod zemí), ražená trojlodní pilířová stanice s jedním přímým výstupem a jednou přestupní chodbou, vycházející kolmo k ose stanice z její střední lodě na Tagansko-Krasnopresněnskou linku, na zdejší stanici Barrikadnaja. Průměr střední lodi Krasnopresněnské činí 9 m. Obklad stanice tvoří červená žula a bílý mramor. Na pilířích jsou umístěné reliéfy s výjevy revolucí v roce 1905 a 1917; dohromady jich je celkem 14.[1]

Stanice má jeden velký povrchový vestibul; jedná se o stavbu s kruhovým půdorysem podpíranou sloupy, stejně jako celá stanice je provedena ve velkolepém stalinistickém stylu. Před vestibulem je pak umístěna velká socha bojovníka s názvem Družinnik.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOL’TSEVAYA (CIRCLE) LINE / Krasnopresnenskaya / Moscow Metro. engl.mosmetro.ru [online]. [cit. 2011-05-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-08-19. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Metro v MoskvěKolcevaja
Bělorusskaja Krasnopresněnskaja Kijevskaja

Park Kultury Okťabrskaja Dobryninskaja Pavěleckaja Taganskaja Kurskaja Komsomolskaja Prospekt Mira Suvorovskaja Novoslobodskaja Bělorusskaja Krasnopresněnskaja Kijevskaja

Kurzívou jsou vyznačeny zatím nedokončené stanice