Krajní levice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Krajní levice nebo ultralevice (extrémní levice) je politologický pojem, který se používá k souhrnnému označení politických ideologií, které jsou na pravolevém spektru výrazně extrémnější oproti standardní levicové politice. Přestože definice krajní levice jsou obvykle vágní, většinou je spojuje snaha překonat kapitalistický systém a dosáhnout tak naprosté sociální a ekonomické rovnosti ve společnosti formou odstranění všech forem útlaku a sociální hierarchie.[1] Mnohdy také usiluje o nahrazení mainstreamové zastupitelské demokracie systémem, který shledává více demokratickým (přímá demokracie).[2] Extremistická krajně levicová uskupení k dosažení těchto cílů mohou využívat i násilných prostředků.

Za krajně levicové ideologie se obvykle považují některé proudy anarchismu (výhradně mimo anarchokapitalismu),většina proudů marxismu, zejména marxismus-leninismus, komunismus a revoluční socialismus. Za levicový nelze považovat nacismus, zejména kvůli svému silně protimarxistickému a protikomunistickému postoji a politice rasové diskriminace, která je proti zásadám krajní levice a uznává spíše kapitalistické hodnoty. Proto je považován za krajně pravicový.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. WOSHINSKY, Oliver H. Explaining Politics: Culture, Institutions, and Political Behavior. Oxon, England, UK; New York, New York, USA: Routledge, 2008. Dostupné online. ISBN 978-0203933183. S. 145–149. (angličtina) 
  2. DUNPHY, Richard. Contesting Capitalism?: Left Parties and European Integration. Manchester: Manchester University Press, 2004. ISBN 9780719068041. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]