ĸ

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kra (písmeno))
ĸ v grónsko-dánském slovníku z roku 1926

Kra ( / ĸ) je znak používaný dříve v grónském jazyce Kalaallisut, dnes se užívá jen ve zvláštním inuktitutském dialektu Nunatsiavummiutut. Vzhledem připomíná latinské kapitálkové K či řecké písmeno kappa: κ.

Označuje se jím neznělá uvulární ploziva (v IPA značená q), při abecedním řazení se považuje za variantu q, nikoli za variantu k a řadí se poblíž q.

V Unicode je reprezentován kódem U+0138 „LATIN SMALL LETTER KRA“. Verzálková varianta nemá v Unicode svou reprezentaci, namísto toho se používá latinkové velké písmeno K následované apostrofem.[1]

V grónštině jeho užívání skončilo jazykovou reformou v roce 1973, kdy bylo písmeno nahrazeno latinkovým písmenem q (s verzálkovou variantou Q).[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kra (letter) na anglické Wikipedii.

  1. JOAN M., Aliprand. Status of Mapping between Characters of ISO 5426-2 and ISO/IEC 10646-1 (UCS) [PDF online]. 2002-04-21 [cit. 2022-01-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. EVERSON, Michael. The Alphabets of Europe : Greenlandic alphabet [PDF online]. Evertype [cit. 2022-01-20]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]